Σε εφαρμογή τίθενται από τις 22 Απριλίου οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του 2ου Μνημονίου.

Μειωμένες κατά 12% θα είναι οι συντάξεις των 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7%, θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

Οι περικοπές, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μία δόση για κάθε μήνα του υπολοίπου του 2012.

Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της σύνταξης, μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ, ενώ αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών των συντάξεων. Η μείωση γίνεται από τον φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό κύριας σύνταξης.

Οι περικοπές στις επικουρικές, αφορούν έναν στους δυο συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ, ενώ το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.