Σε Λερναία Ύδρα αναδεικνύεται η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή, ενώ τα μέτρα και οι παρεμβάσεις του νέου Μνημονίου για την αδήλωτη εργασία μοιάζουν με ασπιρίνες, που δεν μπορούν να θεραπεύσουν τον υπό κατάρρευση ασθενή, δηλαδή το ασφαλιστικό σύστημα.

Η αδυναμία πληρωμής των εισφορών από εργοδότες και εργαζομένους αποτελεί την καρδιά του προβλήματος, το οποίο η τρόικα δείχνει να μην αναγνωρίζει προτείνοντας μη επαρκή μέτρα.

Ενδεικτικά, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ ζητούν η Κυβέρνηση να θεσπίσει νομοθεσία ώστε να μειώσει τις κοινωνικές εισφορές στο ΙΚΑ κατά 5% και να εφαρμόσει μέτρα, που θα διασφαλίσουν ότι αυτό θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα ποσοστά εισφορών θα μειωθούν μόνο όταν υπάρχουν μέτρα επαρκή για να καλύψουν την απώλεια εσόδων.

Τα μέτρα, που θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των ποσοστών, θα νομοθετηθούν σε δύο φάσεις. Πρώτον, πριν την εκταμίευση, θα κλείσουν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας με μεταβατική περίοδο, που δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες. Δεύτερον, έως τέλος Σεπτέμβρη 2012, η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τις συντάξεις (προστατεύοντας τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα) και θα προσαρμόσει τη βάση για την είσπραξη των εισφορών.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί μία ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και των δραστηριοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και θα επέλθουν αλλαγές στην οργάνωση και τον τρόπο εργασίας του, με ενισχυμένους μηχανισμούς κατά της απάτης και της διαφθοράς, καθώς και ενισχυμένες χρηματικές και νομικές κυρώσεις για παραβάσεις νόμων, εργασιακών κανονισμών και για εισφοροδιαφυγή.

Τέλος, θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι για το Σώμα ως προς τον αριθμό των ελέγχων αδήλωτης εργασίας, που πρέπει να εκτελεστούν, και εως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 θα αναπτυχθεί ένα πλήρως διαρθρωμένο σχέδιο για την είσπραξη των κοινωνικών εισφορών.