Την άμεση ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει το έργο των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, ζήτησαν κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των δυο οργανισμών και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στις τοποθετήσεις τους, η Σταυρούλα Σαλουφάκου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Τάσος Πολύδερας, πρόεδρος του εργαζομένων του ΟΕΕ και Ηλίας Αθανασίου, πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΕΚ, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της συνέχισης του συνόλου του έργου και των παροχών των δυο οργανισμών, σε μια περίοδο που, όπως είπαν, «καλπάζει η ανεργία και συρρικνώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων» ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα επεκτείνοντας τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και «αξιοποιώντας κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσον».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές σε ενδεχόμενη διακοπή των προγραμμάτων θα χαθεί η πρόσβαση 1.000.000 οικονομικά αδύναμων οικογενειών στα προγράμματα στέγασης, πολιτισμού και τουρισμού και θα προκληθεί περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό, κατασκευαστικό κλάδο σε θεατρικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Ανέφεραν επίσης, ότι υπάρχοντα έσοδα επαρκούν για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, εφόσον με τα σημερινά δεδομένα του αριθμού εργαζομένων και ασφαλισμένων από τις εισφορές εργαζομένων υπέρ Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε. (1,35%) ξεπερνούν τα 360 εκ. ευρώ ετησίως. Εν συνεχεία υποστήριξαν, ότι τα χρήματα αυτά επαρκούν για τη διάθεση 570.000 δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού, 180.000 εισιτηρίων Θεάτρου και 30.000 εκδρομικών εισιτηρίων συνολικής δαπάνης 60 εκατ. ευρώ, 500 κατοικίες με τα έργα υποδομής τους δαπάνης 50 εκατομμυρίων, 10.000 δάνεια με ευνοϊκούς όρους 100 εκατομμυρίων ευρώ και 100.000 εγκρίσεις επιδότησης ενοικίου κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο νέος φορέας θα μπορούσε να απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων που μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι το προσωπικό των οργανισμών είχε μειωθεί αισθητά και πριν από την κατάργηση του λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επικαλέστηκαν παραδείγματα χωρών της Ε.Ε όπου υλοποιούνται προγράμματα πρόσβασης σε φθηνή κατοικία μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και πρόσθεσαν, ότι ο Ο.Ε.Κ. αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει μπορεί να αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση του μεγαλύτερου μέρος των 50.000 κατοικιών που έχει κατασκευάσει έως σήμερα. Μια τέτοια πρωτοβουλία «θα είχε σαν αποτέλεσμα εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερο όφελος, από την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών».

Ανέφεραν επίσης, ότι τα αποθεματικά των οργανισμών ύψους 620 εκατ. ευρώ, είχαν κατατεθεί βάσει του νόμου στην Τράπεζα Ελλάδος και είχαν επενδυθεί σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, αλλά δεν έχουν καταγραφεί οι επιπτώσεις από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.