Ολοκληρωμένο σχέδιο για την άμεση έλευση στην Ελλάδα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τη στιγμή που συνεχίζονται οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για τις συμμορίες της διαφθοράς που λυμαίνονταν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έχοντας πλέον εντοπίσει τους τομείς στους οποίους υπάρχει ανεπαρκής πρόοδος στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής η Ομάδα Δράσης αναθέτει σε «ράμπο» από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν την τεχνική βοήθεια, με δεδομένο ότι η Κομισιόν δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Αποφασίστηκε λοιπόν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα εμπειρογνώμονες από τη Σουηδία και την Ολλανδία θα συμβάλουν στη βελτίωση της είσπραξης οφειλών, ενώ εμπειρογνώμονες από τη Δανία και τη Γαλλία θα στηρίξουν τις προσπάθειες για τη φορολόγηση των μεγάλων φορολογουμένων και τον σχεδιασμό και τη στρατηγική φορολογικών ελέγχων.

Το «Έθνος της Κυριακής» κάνει σήμερα μια «απογραφή» των συμμοριών της διαφθοράς, που έχτιζαν παλάτια ή θησαύριζαν βγάζοντας πλαστές άδειες παραμονής για μετανάστες και δίνοντας επιδόματα τοκετού σε… άνδρες.

Η χλιδή στην οποία ζούσαν οι απατεώνες του ΙΚΑ, είναι προκλητική, με σπίτια εκατομμυρίων ευρώ, αυτοκίνητα, πισίνες και, φυσικά, μετρητά.

Αυτή τη στιγμή ερευνάται η υπόθεση δύο συμμοριών, οι οποίες λειτουργούσαν ως επιχειρήσεις χορήγησης ενσήμων και πλαστών αδειών. Η μία δρούσε στη Χαλκιδική και η άλλη στην Αθήνα.

Οι επιτήδειοι είχαν στήσει μια πραγματική βιομηχανία αναπήρων, χορηγώντας παράνομα επιδόματα και εκτινάσσοντας στα ύψη το ασφαλιστικό κόστος. Ήδη από τους ελέγχους έχουν προκύψει 3.500 τυφλοί… «μαϊμού», εκατοντάδες ανάπηροι και νεφροπαθείς.

Ρεκόρ «αναπηριών» παρατηρείται στην Κομοτηνή, οι «τυφλοί» βασιλεύουν στη Ζάκυνθο και στις Σέρρες, «ευδοκιμούν» οι νεφροπαθείς.