Δικαστική έρευνα πανελλήνιας εμβέλειας έχει ξεκινήσει ο οικονομικός εισαγγελέας με τη συνδρομή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.

Στη διάθεση του εισαγγελέα βρίσκονται τουλάχιστον τριάντα περιπτώσεις δειγμάτων βενζίνης και πετρελαίου κίνησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, που προμηθεύτηκαν καύσιμα από δεξαμενές των ενόπλων δυνάμεων και ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει διαπιστώσει νοθεία με θείο (με διαδοχικές δειγματοληψίες από το 2004 μέχρι το 2010) και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, εν τούτοις υπήρξε πλήρης ατιμωρησία!

Παράλληλα, από δείγματα πετρελαίου κίνησης που ελήφθησαν από δεξαμενή στρατοπέδου στο Στρατόπεδο Στρατηγού Πλαστήρα στη Λάρισα και εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέκυψε ότι, το καύσιμο ήταν νοθευμένο, ενώ η περιεκτικότητα του σε θείο ήταν τριπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο…

Οι παραπάνω είναι ενδεικτικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν το ζοφερό «τοπίο» της λαθρεμπορίας και της νοθείας καυσίμων στον στρατό, όπου ο οικονομικός εισαγγελέας είναι αποφασισμένος να βάλει βαθιά το νυστέρι της έρευνάς του, προκειμένου να χτυπηθούν τα κυκλώματα, τα οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγγελίες – θησαυρίζουν, χρησιμοποιώντας τις τεράστιες ποσότητες καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες νοθεύουν με θείο και νερό, για να είναι φθηνότερες, ενώ τις διαθέτουν στον στρατό με διπλάσιες τιμές και παράλληλα φέρονται να προωθούν στο εμπόριο τα καύσιμα που προορίζονται για τον στρατό!

Στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν οι επιτήδειοι -ιδιώτες και στρατιωτικοί- που χρόνια τώρα χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» τα στρατόπεδα, για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ προκαλούν βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία και στη δημόσια υγεία, αλλά και στους κινητήρες των οχημάτων και κατ’ επέκταση στην εθνική ασφάλεια…

Τα παραπάνω, που συνιστούν τη μάστιγα της νοθείας καυσίμων στον στρατό, περιγράφονται σε έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος στην παραγγελία του προς το ΣΔΟΕ, με την οποία ζήτησε να γίνονται κάθε μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα στρατόπεδα, κάνει λόγο για «ιδιάζουσα σοβαρότητα του ζητήματος και των πολλαπλών – πολυεπίπεδων διαστάσεων, που αυτό, έχει», ενώ τονίζει ότι θα «θα πρέπει να υπάρξει άμεσος και συντονισμένη ενέργεία, προς την κατευθυνσιν πατάξεως του φαινομένου και διασφαλίσεως της νομιμότητος».

Χαρακτηριστικό για το πώς θα κινηθεί η εισαγγελική έρευνα είναι το γεγονός ότι στη σχετική δικογραφία έχει συμπεριληφθεί αντίγραφο από τα πρακτικά της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της 17ης Μαΐου 2011, όπου ο πρώην αντιπρόεδρος Γιώργος Σούρλας -ο οποίος έχει κάνει σημαντικές αποκαλύψεις- είχε ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής, σχετικά με την προσφυγή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη νοθεία καυσίμων και το λαθρεμπόριο στον στρατό.

Στα πρακτικά της Βουλής, που μελετάει ο κ. Πεπόνης, είναι καταγεγραμμένα όσα είπε ο κ. Σούρλας τότε, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο ακόμη και για απόπειρα δολοφονίας υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πυλωτή του σπιτιού του, όταν έκανε έρευνες για τα κυκλώματα νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στον στρατό.

Στη διάθεση του κ. Πεπόνη βρίσκεται επίσης πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών (2006), όπου καταγράφονται οι τρόποι νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων και διατυπώνονται τρόποι για την καταπολέμησή τους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, από τις χημικές αναλύσεις προέκυψε ότι στο πετρέλαιο κίνησης των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει νοθεία με: κατεργασμένο και πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτικό απόσταγμα, πετρέλαιο λαθραίας εισαγωγής, πετρέλαιο παράνομης διακίνησης, ενώ φέρεται ότι η νοθεία ανέρχεται σε ποσοστό έως 69%.

Παρόμοια η εικόνα για τη νοθεία στη βενζίνη των ενόπλων δυνάμεων, όπου από τις χημικές αναλύσεις που επισυνάπτονται προκύπτει ότι συντελείται με: νoθεία με ανώτερα κλάσματα πετρελαίου, με άλλο τύπο βενζίνης, με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε δείγμα από την Πυροσβεστική Διδυμοτείχου αναφέρεται: «…πρόκειται για δείγμα βενζίνης με υποκατάστατο μολύβδου νοθευμένης με βενζίνη αμόλυβδη σε ποσοστό 19%».