«Αναγκάστηκα να δώσω προς δημοπράτηση αυτό το θρυλικό κύπελλο για να τακτοποιήσω κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις μου. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να βοηθήσω τα παιδιά μου και την οικογένειά μου ενόψει της εθνικής λαίλαπας», λέει στο newsbeast.gr ο εγγονός του Σπύρου Λούη.

Ο συνονόματος εγγονός του μεγάλου έλληνα μαραθωνοδρόμου, συνταξιούχος συντηρητής μηχανικός σήμερα, αναφέρει στο newsbeast.gr ότι άρχισε αυτή την διαδικασία πριν από δύο χρόνια. «Δύο χρόνια τώρα, μέσω διαφόρων οδών, προσπαθούσα να έρθω σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού. Μέσα από το δήμο Μαραθώνα, τον ΣΕΓΑΣ, όλοι προσπαθούσαν να με βοηθήσουν. Μόνο το δήμο Αμαρουσίου δεν ενόχλησα γιατί έχει κάνει πολλά για το Σπύρο Λούη».

Και συνεχίζει: «Η αρχική οικονομική εκτίμηση του ελληνικού κράτους ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτά που προσέφερε ο οίκος Κρίστις. Όμως, μάθαινα από το υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν υπήρχαν λεφτά για να αγοραστεί το ασημένιο κύπελλο από το ελληνικό κράτος. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Αν δεν έχουν λεφτά, τότε απλά δεν έχουν. Εγώ όμως έπρεπε να το εκποιήσω αν και αυτό δεν είχε φύγει ποτέ από το σπίτι μας. Περνούσε από γενιά σε γενιά».

«Μακάρι να μείνει το κύπελλο στην Ελλάδα!»

Ο εγγονός του θρυλικού δρομέα, παρά το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το βρετανικό οίκο, εύχεται όσο τίποτα άλλο το κύπελλο που κέρδισε ο παππούς το 1986 να μείνει στην Ελλάδα.

«Σίγουρα θέλω να μείνει στην Ελλάδα, αυτό προσπαθούσα τόσα χρόνια. Θα είναι μεγάλη χαρά αν πράγματι επιτευχθεί αυτός ο στόχος» σημειώνει. Και τονίζει ότι ακόμη κι αν ο δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος ξεκίνησε εκστρατεία, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα, μαζέψει το ποσό των περίπου 160.000 λιρών, εκείνος δεν μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο για να αποτρέψει τη δημοπρασία.

«Έχει υπογραφεί συμβόλαιο με τον οίκο και δεν μπορούμε πλέον να αποτρέψουμε τη δημοπράτηση. Ακόμη κι αν συγκεντρωθούν τα χρήματα για να μείνει το κύπελλο στην Ελλάδα, πρέπει να το αποφασίσει ο οίκος Κρίστις. Δεν είναι πια δικό μου θέμα», καταλήγει.

Ακούστε το ηχητικό