Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, υπέγραψε σήμερα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που εκπροσωπείται από την πρόεδρό του, Μινέρβα-Μελπομένη Μαλλιώρη, με στόχο την αξιολόγηση και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας κρατουμένων.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας στους κρατούμενους και συγκεκριμένα την ανάγκη για την πρόληψη και την περίθαλψη, θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των δύο μερών, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρατουμένων», αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οποία επισημαίνει: «Η συνεργασία, που υλοποιείται στο πλαίσιο εγκεκριμένων πράξεων του επιχειρησιακού προγράμματος ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’ του ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει αρχικά, πιλοτικά για τους κρατούμενους και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, Πάτρας και Κομοτηνής, με σκοπό να εξαπλωθεί και σε άλλα καταστήματα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο».

Με τη συνεργασία αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει -σύμφωνα με την ανακοίνωση- στην: 1) Αξιολόγηση των προβλημάτων υγείας και ειδικότερα των μεταδιδόμενων νοσημάτων (AIDS, ηπατίτιδα, φυματίωση κ.ά.) και αντιμετώπισή τους, καθώς, επίσης, και στην πρόληψη εξάπλωσής τους, 2) Δυνατότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής, 3) Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των θεραπευτικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον του καταστήματος κράτησης, 4) Μείωση των θανάτων κρατουμένων που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή και με άλλες αιτίες.

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής, με αφορμή τη νέα συνεργασία, δήλωσε: «Ξεκινάμε μια νέα, εξαιρετικής σημασίας στρατηγική συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, σε συνέχεια παρόμοιων ενεργειών μας με πανεπιστημιακές κλινικές, νοσοκομεία και ιδιωτικούς φορείς, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Είμαι πεπεισμένος πως η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ΟΚΑΝΑ θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για τους κρατούμενους, αλλά και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης. Σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους, με ‘έξυπνες’ στρατηγικές συνεργασίες, για να διατηρήσουμε και βελτιώσουμε τις συνθήκες κράτησης, αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, στα καταστήματα κράτησης. Υπάρχει πεδίο δράσης και είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα».