Επικίνδυνη χαρακτηρίζουν οι γιατροί τη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας να συνταγογραφούν μόνον την ουσία και να επιλέγουν το φάρμακο οι φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, με την οποία προβλέπεται η
συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία και η επιλογή των
φθηνότερων -στην αγορά- σκευασμάτων από τον φαρμακοποιό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τραγική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

«Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων» σημειώνει ο ΙΣΑ.

Οι γιατροί εκφράζουν, επίσης, την έντονη αντίδρασή τους για την τροποποίηση από μη γιατρούς των συνταγών των θεραπόντων ιατρών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά ποινικό αδίκημα.

Την ευθύνη για την ασφάλεια της θεραπείας αναλαμβάνει στο ακέραιο ο γιατρός και κανένας άλλος, αναφέρει ο ΙΣΑ και ανακοινώνει ότι προετοιμάζει αποχές και απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανατρέψει «στην πράξη τα ανθυγιεινά και επικίνδυνα μέτρα της κυβέρνησης».