Τουλάχιστον τρία μεγάλα ιδιωτικά σχολεία στην περιοχή της Αττικής (το ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων) απειλούνται την επόμενη σχολική χρονιά με κλείσιμο. Η εξίσωση αυτή τη φορά είναι αντίστροφη από εκείνη της δεκαετίας του ’80.

Η υπερβολική έκθεση σε πολυτελείς παροχές και τα μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα δημιούργησαν ένα οικονομικό άνοιγμα που πλέον δεν καλύπτεται.

Μειώσεις στον μαθητικό πληθυσμό που ξεκινούν από 5% και μπορεί να φτάνουν το 40% καταγράφονται εφέτος σε ιδιωτικά σχολεία της Αττικής.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία από ισολογισμούς που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», μεγάλο σχολείο όφειλε 6.785.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία. Επειτα από επιβολή προστίμου 2 εκατ. ευρώ προέβη σε συνολική ρύθμιση…

Σχολείο με παράδοση δεκαετιών και χιλιάδες μαθητές στην Ανατολική Αττική έχει χρέη προς το ΙΚΑ 1.800.000 ευρώ. Σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα δεν άναψαν τα καλοριφέρ και τα χρέη τους ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε μικρότερα σχολεία που ο μισθός τους ανέρχεται σε… 150 ευρώ τον μήνα, καθώς οι ιδιοκτήτες των σχολείων ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, μεγάλα σχολεία όπως η Ελληνογερμανική Αγωγή, τα Αρσάκεια, το Κολλέγιο Αθηνών ή η Σχολή Μωραΐτη, φαίνεται ότι δεν πλήττονται άμεσα από την κρίση, άλλωστε απευθύνονται και σε κοινωνική τάξη με υψηλό βαλάντιο, αλλά και σε αυτά μειώνονται οι «λίστες αναμονής».

Πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών που τα προηγούμενα χρόνια έχτιζαν… αυτοκρατορίες βρίσκονται πλέον καταχρεωμένοι, χωρίς ρευστό και με τις τράπεζες να κρατούν τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές. Τις χρυσές εποχές της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα έβγαζαν ως και 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο καθαρά κέρδη.