Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα «Υπηρεσίες Υγείας και Ιατρική Δεοντολογία στις Φυλακές», το οποίο αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των φυλακών, ξεκίνησε σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ένα αντίστοιχο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου κήρυξαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχιος Φυτράκης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιο Γιαννόπουλο, σηματοδοτώντας την κοινή προσπάθεια των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας για την προσφορά υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στις φυλακές αποτελεί σταθερή προτεραιότητα των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας. Στο παρελθόν, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε επικρίνει τη χώρα μας για την υγειονομική περίθαλψη που προσέφερε στους κρατουμένους, είτε μέσω εκθέσεων της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου (CPT) είτε με καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αναπτυχθεί μια στενή συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Συμβούλιο της Ευρώπης, με στόχο τη βελτίωση του σωφρονιστικού μας συστήματος, ιδίως σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση προσωπικού και ο στρατηγικός σχεδιασμός.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο στοχεύει στην επιμόρφωση του προσωπικού μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Προσκεκλημένοι ξένοι εμπειρογνώμονες, ειδικοί σε θέματα υγείας των κρατουμένων, άλλα και Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές με πολυετή προσφορά υπηρεσιών στους κρατούμενους θα συνομιλήσουν για τις υπηρεσίες υγείας και την ιατρική δεοντολογία. Στο σεμινάριο συμμετέχουν νοσηλευτές και ειδικευμένοι ή αγροτικοί γιατροί και οδοντίατροι που ανήκουν τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και στο Υπουργείο Υγείας και υπηρετούν στις 33 φυλακές της χώρας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ανδρών και γυναικών που βρίσκονται στις φυλακές εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ένα ασφαλές περιβάλλον για κρατούμενους και εργαζόμενους, αλλά και την προστασία του κοινωνικού συνόλου μειώνοντας τον κίνδυνο μεταφοράς προβλημάτων υγείας από τις φυλακές στην κοινότητα, καταλήγει το δελτίο Τύπου.