Ενδεχόμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το σύνολο των δικαιούχων και της κοινωνίας, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, μένουν «στον αέρα» τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες. Εξ αυτών πέντε οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι τρεις οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση τέσσερις οικισμοί, 80 κατοικιών.

Επίσης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΟΕΚ, θα παραμείνουν κενοί ολοκληρωμένοι οικισμοί για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους να στεγαστούν ενώ ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έναρξη αποπληρωμής του τιμήματος των κατοικιών αυτών.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων κλπ.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, περνούν σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα εκταμιευθέντα από κεφάλαια ΟΕΚ δάνεια και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες που αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή συνολική οφειλή 1.200.000.000 ευρώ προς τον Οργανισμό. Τα πλέον πρόσφατα δάνεια χορηγήθηκαν το 2010 και θα αποπληρωθούν σε βάθος 25ετίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το κλείσιμο του ΟΕΚ θα σημάνει, επίσης, ότι θα περάσουν σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2011: 69.703, για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα εννέα πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ.