Γενική απεργία σήμερα στη Χίο με αίτημα να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι αυτό είναι «το ελάχιστο, που μπορεί η πολιτεία να παρέχει στους κατοίκους των νησιών, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους».

Το ραντεβού δίνεται σήμερα στην πλατεία Πλαστήρα, την κεντρική πλατεία της Χίου στις 10:30.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση συνειδητοποιώντας πως το μέτρο αυτό θα πλήξει πρωτίστως τους ίδιους και κατόπιν τους επαγγελματίες. «Οι κινητοποιήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυστυχώς το μόνο μας όπλο αυτή της στιγμή» είπε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γεωργούλης και ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Βασίλης Παπάς, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Λίνας κάλεσαν τους επαγγελματίες να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλη «ο παραλογισμός της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ αποδείχθηκε με στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών στα πλαίσια μελέτης που έγινε, με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Χίου, Λέσβου και Σάμου. Σύμφωνα με αυτά υπολόγιζαν ότι από τα νησιά θα είχαν πρόσθετα έσοδα 250 εκατομμύρια ευρώ, όμως διογκώθηκε η φοροδιαφυγή και τα επιπλέον έσοδα κυμάνθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ αν καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ και στα νησιά μας, αυτά δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 20 εκατ. ευρώ».

Ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε: «Εμείς, ως περιφέρεια, κλείνουμε την Τετάρτη και θα είμαστε παρόντες σε κάθε κινητοποίηση που θα αποτρέψει αυτό το ανοσιούργημα μέσα σε όλα τα άλλα που συντελούνται».