Την έντονη αντίρρησή του στο ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) με επιστολή που απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται πως η σχετική πρόταση για επιβολή ΕΦΚ στον κρασί «δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας», καθ’ όσον το θέμα έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια Κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

Όπως υπογραμμίζεται, καμία χώρα, κανένα κράτος – μέλος της Κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί, ούτε η Γερμανία. Αντίθετα κράτη – μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει .

Οι δε χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί και όπως σημειώνεται η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού.

«Αυτή τη φορά υψώνουμε ουρανομήκη κραυγή: Ας μην γίνει η Ελλάδα αυτή η οποία, μόνη από όλα τα οινοπαραγωγά κράτη, θα ανοίξει την κερκόπορτα για την τελική άλωση ενός προϊόντος, το οποίο αυτή έφερε στον κόσμο και η οποία το προικοδότησε με τέτοιες πολιτισμικές βάσεις που σήμερα το αναδείχνουν ως παγκόσμιο πολιτιστικό μήνυμα του Μέτρου, της Υγείας, της Χαράς και ταυτόχρονα της Τοπικότητας και της Παγκοσμιότητας.

Εάν απαιτούνται οπωσδήποτε χρήματα που θα πιάσουνε τόπο και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τότε απευθυνθείτε στα προϊόντα αλκοόλης. Είναι τεράστια τα ποσά που φοροδιαφεύγουν εκεί. Όχι στο κρασί όλων μας», τονίζεται στην επιστολή του Συνδέσμου.