Την προώθηση της μείωσης των εξεταζόμενων μαθημάτων, όπως ήδη προωθείται και στο γενικό λύκειο και έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο γυμνάσιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα παραπάνω, όπως επίσης και η μείωση των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων στις υπόλοιπες τάξεις των ΕΠΑΛ, επίκεινται, με έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, που προωθεί το υπουργείο, ώστε να ισχύσουν από φέτος.

Έτσι, αντί για 19 μαθήματα, το maximum των εξεταζομένων μαθημάτων περιορίζεται σε 5 έως 9, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών κάθε ειδικότητας.

Αναλυτικότερα, από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης ημερήσιου και Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑΛ, προβλέπεται να εξετάζονται στις τελικές εξετάσεις μόνο τα «Νέα Ελληνικά» και η «Άλγεβρα».

Στα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας που δεν θα εξετάζονται στις τελικές εξετάσεις, για την αξιολόγηση της ετήσιας επίδοσης θα διενεργούνται υποχρεωτικά από μία γραπτή εξέταση σε κάθε τετράμηνο.

Επίσης, στα εξεταζόμενα μαθήματα στις τελικές εξετάσεις θα περιλαμβάνονται, εκτός από τα δύο παραπάνω μαθήματα γενικής παιδείας, τα θεωρητικά μαθήματα ειδικότητας, καθώς επίσης και το θεωρητικό μέρος των μικτών μαθημάτων κάθε ειδικότητας.

Εξάλλου, τα εργαστηριακά μαθήματα και το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων στη Β΄, Γ΄ ημερησίων και εσπερινών και στη Δ΄ τάξη εσπερινών ΕΠΑΛ, δεν θα εξετάζονται στις τελικές εξετάσεις.

Στα μαθήματα αυτά, όπως αναφέρει το υπουργείο, η ετήσια επίδοση των μαθητών και η βαθμολόγησή τους κατά τη διάρκεια των τετραμήνων, θα γίνεται «δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση των έργων που τους ανατίθενται, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται στα εργαστήρια καθώς και σε μία υποχρεωτική εξέταση πάνω στη διδαχθείσα ύλη, που θα διενεργείται προς το τέλος εκάστου τετραμήνου».