Η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί τις προκλήσεις στο Αιγαίο σε επίπεδο NAVTEX, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας καθώς δεν έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους στον FIR Αθηνών, βάση των διεθνών συνθηκών και οργανισμών.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα, για το μεσημέρι της Δευτέρας, με την NAVTEX 1159/17 δέσμευσε περιοχή ανατολικά του Άη Στράτη και νοτίως της Λήμνου για άσκηση με πυρά με τρόπο που δημιουργούνται προβλήματα και στον τερματικό διάδρομο του Αεροδρομίου της Λήμνου.

Στο ίδιο πλαίσιο με τις NAVTEX 1153/17, 1161/17 και 1162/17, δεσμεύουν μια μεγάλη περιοχή νότια της Ικαρίας και δύο περιοχές με τις οποίες «αποκόβουν» την Λέσβο από τα δυτικά.

amspdofg dfewrw

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει και έντονη ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ των δύο χωρών καθώς η Άγκυρα με αφορμή άσκηση της Ελλάδας στο Αιγαίο, αμφισβητεί το εύρος του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, καθώς αποδέχεται τα 6 και όχι τα 10 ναυτικά μίλια που εφαρμόζει η Αθήνα βάση του δικαιώματος που τις δίνουν οι διεθνείς συνθήκες.

Να θυμίσουμε πως είναι σε εξέλιξη η τουρκική ναυτική άσκηση «Doğu Akdeniz 2017» που στα ελληνικά σημαίνει «Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου. Θα ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου, αν και τα πλοία θα επιστρέψουν στον ναύσταθμό τους από τις 15 του μήνα.

Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά σύμφωνα με αναφορές στον τουρκικό Τύπο 25 πολεμικά πλοία και υποβρύχια και 27 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και 3500 αξιωματικοί και ναύτες από συνολικά 5 χώρες.

Η Άγκυρα θέλοντας να δώσει μια απάντηση στην ελληνοαιγυπτιακή άσκηση που είχε λάβει χώρα πριν μερικές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου, έχει ενεργοποιήσει για την άσκηση αυτή 6 φρεγάτες και μια κορβέτα «στελθ», πέντε πυραυλακάτους, 3 υποβρύχια, δύο ανεφοδιαστικά στόλου, ένα νεότευκτο αποβατικό, ένα ναυαγοσωστικό της τουρκικής Ακτοφυλακής, και ένα ρυμουλκό στόλου.

Η Αθήνα απαντά με στρατιωτική διπλωματία

Εντωμεταξύ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν ακάθεκτες την στρατιωτική διπλωματία. Δευτέρα και Τρίτη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κράτος του Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, Υποπτέραρχου (Ι) Amikam Norkin, στο πλαίσιο της άσκησης «Blue Flag 2017», προκειμένου να συμμετάσχει  στην  Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών.

Η εκτίμηση που τυγχάνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται εν μέρει και από το γεγονός πως στο Σαββατιάτικο, καθιερωμένο μήνυμα που στέλνουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, πρωταγωνιστούν Έλληνες τεχνικοί του κλιμακίου που έχει μεταβεί για την άσκηση, εμφανιζόμενοι στην αρχή και το τέλος.

Από Δευτέρα 13 έως Παρασκευή 17 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Admiral John M. Richardson USΝ, Chief of Naval Operations (CNO).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά κατά τη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΝ με τον CNO θα συζητηθούν θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα θα προβληθούν ο ρόλος και οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής, Κεντρικής Μεσογείου καθώς και της Μαύρης Θάλασσας. Πέραν της συνάντησης με τον CNO θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον Secretary of the Navy Richard V. Spencer.

Επιπλέον, προγραμματίζονται συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών Navy International Programs Office (ΝΙΡΟ) και Defense Security Cooperation Agency (DSCA), με επιφανείς προσωπικότητες της Διασποράς καθώς και με τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Αμερικανικής πρωτεύουσας.