Το πρώτο του 24ωρο εκτός της φυλακής μετά από 15 χρόνια πέρασε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς βρίσκεται σε 48ωρη άδεια.

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης βγήκε από τη φυλακή  για πρώτη φορά από το 2002, με αυστηρούς όμως περιοριστικούς όρους, καθώς θα πρέπει να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής). Ο Κουφοντίνας είχε ζητήσει διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου εκτίει ποινή έντεκα φορές σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες της 17Ν. Στις φυλακές βρίσκεται από τότε που συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης, το καλοκαίρι του 2020. Το συμβούλιο της φυλακής, στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, εξέτασε το αίτημά του και το έκανε αποδεκτό.

Χθες Πέμπτη λίγο μετά τις έξι το απόγευμα ο Δημήτρης Κουφοντίνας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου, τον γιο του Έκτορα και την δικηγόρο του Ιωάννα Κούρτοβικ, έφτασε στο σπίτι του στον Βαρβάβα Αττικής.

Ο Κουφοντίνας έφτασε στο σπίτι του με όχημα που οδηγούσε η σύζυγος του μαζί με το γιο του Εκτορα στο πίσω κάθισμα και συνοδευόμενος από οχήματα αλληλέγγυων.

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό ο Δημήτρης Κουφοντίνας πέρασε κάποιες ώρες στην πλατεία του χωριού όπου έτρωγε με την παρέα του, ενώ προηγουμένως πέρασε από το ΑΤ της Νέας Μάρκης για να δώσει το «παρών».

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Έκδηλη δυσαρέσκεια δείχνουν ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία για την χορήγηση της 48ωρης άδειας στον ισοβίτη τρομοκράτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι αντιδράσεις γνωστοποιήθηκαν με τις αναρτήσεις στο Twitter των πρέσβεων Τζέφρι Πάιατ και Κέιτ Σμιθ και την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Ενώνω τη φωνή μου με εκείνους από το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας που νιώθουν απογοητευμένοι με την απόφαση του συμβουλίου για τον τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17Ν. Οι δημοκρατίες βασίζονται στην ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, όμως η σημερινή άδεια απουσίας ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους» έγραψε ο κ. Πάιατ και συνόδεψε την ανάρτησή του με τη φωτογραφία μιας πλακέτας που βρίσκεται στην Αμερικανική πρεσβεία και είναι αφιερωμένη στη μνήμη «όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και το State Department, μέσω της εκπροσώπου του, Χέδερ Νάουαρτ, επσιημαίνοντας ότι ο Κουφοντίνας μπορεί να αποδράσει και να μην επιστρέψει στις φυλακές, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Χριστόφορου Ξηρού.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τηναπόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων» έγραψε στο Twitter η πρέσβης της Βρετανίας, Κέιτ Σμίθ.

Το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη.

Η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της, επειδή η 17 Νοέμβρη είχε σκοτώσει δύο Τούρκους διπλωμάτες. Πρόκειται για τον Τσετίν Γιοργκού που δολοφονήθηκε το 1991 και τον Ομέρ Σιπαχίογλου το 1994.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Μάθαμε με μεγάλη μας απογοήτευση, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας το 1991, καθώς και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος για δύο ημέρες.

Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε, πως σε έναν τρομοκράτη που αφαίρεσε τη ζωή των διπλωματών μας κατ’ επανάληψη, δόθηκε η δυνατότητα μίας τέτοιας συμφωνίας. Δείχνοντας ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτό τον τρόπο είναι ένδειξη μη σεβασμού στη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».