Τον τρόμο βιώνει τις τελευταίες μέρες ο 11χρονος Αμίρ, ο οποίος ενώ είχε κληρωθεί να κρατήσει τη σημαία της παρέλασης την 28η Οκτωβρίου για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, κράτησε μόνο την ταμπέλα του σχολείου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο σπίτι του στη Δάφνη προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. «Φοβήθηκα πάρα πολύ και εγώ και η οικογένειά μου» λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο 11χρονος.

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τον μικρό Αμίρ και τη μητέρα του επικοινώνησε και ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή του στην περιπέτεια που περνούν. Όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, ζήτησε από τα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή. «Ο Αμίρ και κάθε παιδί στη χώρα μας απολαμβάνει το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελληνική παιδεία, χωρίς διακρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Παιδείας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου εξέφρασε την υποστήριξή του στους εκπαιδευτικούς και στον διευθυντή για τον τρόπο που χειρίστηκε το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ ανέφερε:

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και συκοφαντικό να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει».

Τα σενάρια της Αστυνομίας

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, για τη σύλληψη και τον εντοπισμό των δραστών.

Βέβαια εξετάζονται και άλλα ενδεχόμενα πέρα της ρατσιστικής επίθεσης και βάσει ενός ακόμα σεναρίου η επίθεση μπορεί να έγινε από ένοικο της πολυκατοικίας, ειδικότερα από άνδρα που διαμένει στην πρώτο όροδο και φέρεται να πάσχει από σχιζοφρενική διαταραχή. Οι Αρχές αναζητούν και υλικό από κάμερες ώστε να διαπιστώσουν πόσοι ήταν οι δράστες.

Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

«Η επίθεση με πέτρες στην κατοικία του 11χρονου Αμίρ, στην περιοχή της Δάφνης, είναι ξεκάθαρα ρατσιστική», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ότι «οι πρακτικές που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό».

Σχολιάζοντας την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Καλωσορίζουμε, επιπλέον, τις όψιμες, αντιρατσιστικές ευαισθησίες της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ωστόσο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την… αριστεία».

Η ΝΔ ανέφερε:

«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του.

Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του.

Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

«Κάθε μέρα ένας στόχος. Χθες ο ακτιβιστής στην ΑΣΟΕΕ και οι Ευέλπιδες, σήμερα ο πιτσιρικάς Αφγανός. Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες» υπογράμμισε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στο Twitter.

Οι ΑΝ.ΕΛ είπαν:

«H καταφανέστατα ρατσιστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας του 11χρονου μαθητή Αμίρ είναι μια φασιστική ενέργεια που πηγάζει από το μίσος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας. Σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από τους Έλληνες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρε:

«Για μια ακόμη φορά φαίνεται το εγκληματικό ποιόν των αντιδραστικών φασιστικών συμμοριών, που στοχοποιούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, όπως αυτή η επίθεση ενάντια σε μια γυναίκα πρόσφυγα και τα τρία μικρά παιδιά της.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού απ’ τη μια πουλάει ανθρωπισμό κι απ’ την άλλη αφήνει έκθετους τους πρόσφυγες και μετανάστες στη ρατσιστική κτηνωδία. Απ’ τη μια τούς επιτρέπει να κληρώνονται  σημαιοφόροι στις παρελάσεις, απ΄την άλλη τους αφήνει απροστάτευτους, όπως την περίπτωση της οικογένειας του Αμίρ, απορρίπτοντας δύο φορές το αίτημα για οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία και εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ. Προκαλεί και η όψιμη ευαισθησία της ΝΔ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μόνοι. Οι ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το εργατικό κίνημα, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα που τους γεννά και τους χρησιμοποιεί».

Τον «αποτροπιασμό» για την επίθεση στο σπίτι που διαμένει με την οικογένειά του ο 11χρονος Αμίρ, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

«Με αφορμή την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, στη Δάφνη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκφράζει τον αποτροπιασμό του και ζητά από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται, να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους» αναφέρεται σχετικά.

Το υπουργείο, στην ανακοίνωσή του τόνισε, ότι η Πολιτεία δε δείχνει ανοχή «σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές» και ανέφερε: «Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια, θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και ισότιμο μέλος του σχολείου του, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζει».

Εξάλλου, το υπουργείο, απευθυνόμενο στη ΝΔ, ανέφερε ότι «προκαλεί οργή» το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τη επίθεση. «Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έκανε» ανέφερε το υπουργείο και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδικάσει τη συγκεκριμένη επίθεση