Στην τελική της φάση έχει μπει η Ελληνοαιγυπτιακή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 2017» της οποίας το πιο σημαντικό σενάριο διεξήχθη την Πέμπτη στην περιοχή της Καλάθου στην Ρόδο.

Αποστολή στη Ρόδο: Μαρίνος Γκασιάμης

Η συγκέντρωση τόσων πολλών δυνάμεων και ειδικά το γεγονός της σύμπραξης της Αθήνας με το Κάιρο είχε ως αποτέλεσμα να ενοχληθεί ιδιαίτερα η Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό πως η διαμαρτυρία της, είναι πρώτο θέμα στο πρακτορείο Ανατολή ενώ το πρωί της Παρασκευής προφανώς σε απάντηση, η Άγκυρα έστειλε ένα ελικόπτερο να πετάξει πάνω από τα Ίμια. Στο δημοσίευμά του το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει πως η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα, την Πέμπτη, πως η άσκηση που διεξάγει με την Αίγυπτο στην Ρόδο, παραβιάζει την συνθήκη των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

IMG_20171102_131606 IMG_20171102_102514

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι έστειλε προειδοποίηση στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο». «Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

IMG_20171102_133100 IMG_20171102_141352

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Αιγύπτου και του δήλωσε πως η Αίγυπτος δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την Ελλάδα στις θέσεις της για την περιοχή. Χθες, στο ίδιο πλαίσιο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, καθώς η Άγκυρα προσπαθούσε να προσεγγίσει με διάφορα ιπτάμενα μέσα της το σημείο που γινόταν η άσκηση.

Να θυμίσουμε πως Ελλάδα και Αίγυπτος συγκέντρωσαν στην περιοχή που η Τουρκία έχει θέσει στο στόχαστρο, μια πραγματική αρμάδα. Συγκεκριμένα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν 3 Φρεγάτες, 2 Πυραυλακάτους, 1 Κανονιοφόρο, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH 64 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ η Αίγυπτος έστειλε την ναυαρχίδα του στόλους της, το Ελικοπτεροφόρο «Ανουάρ Ελ Σαντάτ», 1 Φρεγάτα, 2 Πυραυλακάτους, 1 Υποβρύχιο, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.

IMG_20171102_102453 IMG_20171102_122042

Είναι γεγονός πως όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος δίνει στην άσκηση μεγάλη βαρύτητα. Χαρακτηριστικό είναι πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους που ξεναγούσαν στο ελικοπτεροφόρο: «Θεωρείστε αυτό το σκάφος σαν να ήταν δικό σας». Είναι ενδεικτικό πως το Κάιρο έστειλε το σκάφος αυτό χωρίς ελικόπτερα και πεζοναύτες και ζήτησε από την Ελλάδα να βάλουν δικά τους μέσα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία.

IMG_20171102_105500 IMG_20171102_105509

Οι εκπρόσωποι του Τύπου που κάλυψαν την φάση της άσκησης που διεξήχθη στην Ρόδο, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του τεράστιου αυτού σκάφους του αιγυπτιακού ναυτικού και την δυνατότητα να ακούσουν τον ίδιο τον αρχηγό του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, Vice Admiral Ahmed Khaled Hassan Saeed να λέει ότι το Κάϊρο δεν έστειλε τυχαία το καλύτερό της πλοίο στην άσκηση αυτή με τους Έλληνες.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αποτελεί πλέον τον κεντρικό κορμό αυτών των δυνάμεων σταθερότητας και η Αίγυπτος, μια μεγάλη δύναμη, η ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, με την παρουσία της εδώ, επισφραγίζει ουσιαστικά τη διεθνή συνεργασία. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διασφάλιση των θαλασσίων οδών και η στενή συνεργασία στην αμυντική θωράκιση του ελεύθερου κόσμου, δίνουν μια ελπίδα για την ευρύτερη περιοχή.

IMG_20171102_133039

Σε αυτή την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 5» είναι σημαντική και η παρουσία της Κύπρου. Όπως γνωρίζετε, με την Αίγυπτο και την Κύπρο έχουμε και μια τριμερή επιτροπή στρατιωτικής συνεργασίας η οποία εξελίσσεται».

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί και σίγουρα είναι ένα από τα στοιχεία που ενόχλησαν την Τουρκία είναι το γεγονός πως στην Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση υπήρχε και αμερικανός παρατηρητής, κάτι που σημαίνει πως η σύμπραξη και η άσκηση των δύο χωρών γίνεται και με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, που αναζητούν ένα νέο ή νέους παράγοντες που θα καλύψουν το «κενό» που αφήνει η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την περιοχή.

Τα παραλειπόμενα της άσκησης

Στα παραλειπόμενα της άσκησης μπορεί να αναφέρει κανείς δύο στοιχεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την αναφορά πολύ υψηλά ιστάμενης πηγής στην δράση του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτή, η Ρωσία δείχνει «κυρίαρχος» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας απλώσει 9 με 14 πολεμικά πλοία και 2 υποβρύχια τα οποία τα παρακολουθούν και οι ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

IMG_20171102_122823

Το δεύτερο παραλειπόμενο είναι ο ενθουσιασμός των Αιγυπτίων για τις γυναίκες υπαξιωματικούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που κάλυπταν την άσκηση για λογαριασμό της εκπομπής των ενόπλων δυνάμεων.