Η κακή ηχομόνωση είναι από τα πιο συνηθισμένα κατασκευαστικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο σπίτι του. Ταυτόχρονα, είναι ένα και από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Φαντάσου ότι γυρνάς κουρασμένος/-η από τη δουλειά. Πέφτεις στον καναπέ να κλείσεις μια στιγμή τα μάτια σου και ξαφνικά…βήματα, τραγούδια, φωνές! Οι δίπλα ακούνε μουσική και εσένα χορεύουν τα νεύρα σου. Προφανώς, όπως αναφέρει το douleutaras.gr, και δεν μπορείς να πεις σε κανέναν τι θα κάνει στο σπίτι του, οπότε θα υπομείνεις σιωπηλά αυτό το μαρτύριο. Ή μήπως όχι; Χαλάρωσε, δεν χρειάζεται να διαπληκτιστείς με τους γείτονες σου. Η μόνωση σπιτιού είναι η λύση στο πρόβλημα σου. Θέλεις να εξασφαλίσεις την ηρεμία σου; Διάβασε παρακάτω τις τέσσερις συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Εξόπλισε το σπίτι σου με «σφουγγάρια»

Προφανώς όχι τα απλά. Χοντρές κουρτίνες, χαλιά και μοκέτες λειτουργούν κυριολεκτικά σαν σφουγγάρια για τον ήχο. Χρησιμοποίησε τα στο σπίτι σου για να έχεις πολλαπλά οφέλη. Αποτελούν μια πολύ απλή και καλή λύση για την απορρόφηση των θορύβων, ενώ ταυτόχρονα κάνουν το σπίτι σου πιο ζεστό, μειώνοντας τα έξοδα για θέρμανση. Win-win, λοιπόν.

Κάλυψε με σιλικόνη τα κενά

Ο ήχος κυλάει από δωμάτιο σε δωμάτιο ή από έξω προς τα μέσα. Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει επομένως για να έχεις καλή ηχομόνωση στο δωμάτιο είναι να εμποδίσεις αυτή την κίνηση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να κλείσεις όλα τα μικρά κενά που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε πόρτες, παράθυρα ή οπουδήποτε αλλού. Είναι ιδιαίτερα οικονομικό και θα μειώσει αισθητά τους εκνευριστικούς θορύβους. Άσε που θα κρατήσει και το σπίτι σου πιο καθαρό, αφού θα εμποδίσει και τη μεταφορά σκόνης.

Διάλεξε τα κατάλληλα κουφώματα

Η επιλογή των κουφωμάτων ενός σπιτιού πρέπει έτσι κι αλλιώς να γίνεται με προσοχή. Αν, όμως, αντιμετωπίζεις και προβλήματα ηχορύπανσης, η σημασία τους είναι διπλή. Όπως είπαμε κι πιο πάνω, η σωστή ηχομόνωση σπιτιού απαιτεί εμπόδια. Οι εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες, λοιπόν, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ενδιάμεσα στα δωμάτια καλό είναι να τοποθετήσεις χοντρές πόρτες, ενώ για τις εξωτερικές θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα τα αλουμίνια. Είναι σίγουρα μια πιο κοστοβόρα λύση, αλλά θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φασαρίας, αλλά και στη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού σου.

Επένδυσε τους τοίχους με γυψοσανίδα

Η τοποθέτηση γυψοσανίδας έχει πολλά οφέλη. Ένα από αυτά είναι και η προστασία που προσφέρει από τους ενοχλητικούς ήχους. Αποτελεί τάση στη διακόσμηση και θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να την συνδυάσεις με τα υπόλοιπα στοιχεία του σπιτιού σου. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να βάλεις παντού. Μπορείς να την προτιμήσεις μόνο σε σημεία που αντιμετωπίζεις έντονο πρόβλημα. Αν για παράδειγμα τα νεύρα σου προέρχονται από τους διπλανούς σου, μπορείς πολύ απλά να επενδύσεις μόνο τον ενδιάμεσο τοίχο.