Σημαντική ανάσα για την Ελλάδα και τις χώρες της νότιας Ευρώπης προσφέρει η πεντάμηνη προθεσμία, που αποφάσισε το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν. Δηλαδή, ό,τι γίνει, να γίνει όχι νωρίτερα από την 1η Ιουλίου.

Με δεδομένο πως η χώρα μας εισάγει ένα στα τρία λίτρα από την ασιατική χώρα, καταλαβαίνετε πως, αν η απόφαση εφαρμοζόταν άμεσα, θα προκαλούνταν σοβαρότατα προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, και Έλληνες διπλωμάτες, με συντονισμένες κινήσεις και συνεχείς επαφές από το Δεκέμβριο – οπότε και η Γαλλία έθεσε το θέμα του εμπάργκο -, κατέστησαν σαφές στους εταίρους μας πως αν επηρεαστούν τα υπάρχοντα συμβόλαια (δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου), τότε οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να δεσμευθούν πως θα καλύψουν το όποιο κενό προέκυπτε στις ανάγκες της χώρας.

Ο κύριος Δήμας ξεκαθάρισε εξ αρχής πως για την Ελλάδα, δεν πρόκειται για πολιτικό, αλλά για οικονομικό θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, από τον προηγούμενο μήνα, έχουν γίνει οι εξής κινήσεις:

τα ελληνικά διυλιστήρια προχώρησαν σε νέα συμβόλαια, που να καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες μέχρι την 1η Ιουλίου και

απευθύνθηκε αίτημα προς τους εισαγωγείς πετρελαίου να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά έθεσε και την κοινωνική διάσταση του θέματος, υποστηρίζοντας το ενδεχόμενο έντασης και διαμαρτυριών στους πολίτες, αν υπήρχε πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς.