«Ο χώρος των Ιμίων παραμένει ελληνικός ανεξάρτητα από αυτά που μπορούν να λένε οι γείτονές μας ή κάποιοι κουλτουριάρηδες», δηλώνει αποκλειστικά στο newsbeast.gr ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης.

Στις 25 Ιανουαρίου 1996 ο άνθρωπος αυτός, από τη θέση του δημάρχου και εκείνη την περίοδο, συνοδευόμενος από τον τότε αστυνομικό διευθυντή του νησιού, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά των Ιμίων, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στις βραχονησίδες.

Αμέσως μετά, τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, γεγονός που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας. Δύο δημοσιογράφοι στη συνέχεια με ελικόπτερο επιχείρησαν και κατέβασαν την ελληνική σημαία για να υψώσουν την τουρκική. Η διπλωματική κόντρα είχε ξεσπάσει αλλά δυστυχώς το αποκορύφωμα αυτής ήταν το γεγονός ότι στις 31 Ιανουαρίου ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής, Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Ο δήμαρχος Καλύμνου πάντως, δεκαεφτά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, τονίζει ότι και σήμερα θα ύψωνε ξανά την ελληνική σημαία. Πιστεύει ότι έπρεπε να τιμωρηθούν οι άνθρωποι του υπουργείου Εξωτερικών επειδή θα έπρεπε να χειρίζονται τα θέματα αυτά καλύτερα. Αρνείται να μιλήσει για τις φήμες της πτώσης του ελικοπτέρου και δηλώνει ότι «κάναμε το αυτονόητο εκείνη την περίοδο!».

– Στις 25 Ιανουαρίου 1996 υψώσατε την ελληνική σημαία στα Ίμια. Σήμερα θα το ξανακάνατε;

«Κοιτάξτε, είναι χιλιοειπωμένη η θέση μου ότι η ύψωση της ελληνικής σημαίας σε ελληνικό χώρο είναι πράξη αυτονόητη, που έχει υποχρέωση ο κάθε έλληνας πολίτης κάθε χρονική στιγμή να το κάνει. Οποιοδήποτε άλλο ερώτημα επ’ αυτού θεωρώ ότι δεν αποδίδει την σημασία που έχει πια και χάνει την σημασία της η ενέργεια εκείνης της εποχής».

– Εκείνη την περίοδο επικοινώνησε η κυβέρνηση μαζί σας;
«Ήταν πράξη που δεν είχε απαιτηθεί και δεν πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να παίρνει κανείς εντολή από την κυβέρνηση για να κάνει τι… Να κλείσει την πόρτα του σπιτιού του; Προς Θεού!».

– Μετά την πράξη σας επικοινώνησε κανείς από την κυβέρνηση μαζί σας;

«Έχουν καταγραφεί όλα αυτά. Εγώ μόνο μία απάντηση θα σας δώσω. Η πράξη εκείνη κρίνεται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ως αναγκαία πράξη».

– Πώς νιώθετε για όσα ακολούθησαν μετά την πράξη σας;
«Έγινε μία πράξη, η οποία έχει περάσει στην ιστορία. Οι ιστορικοί θα την καταγράψουν. Ο χώρος είναι ελληνικός. Ο χώρος παραμένει ελληνικός ανεξάρτητα από αυτά που μπορούν να λένε οι γείτονές μας ή κάποιοι κουλτουριάρηδες. Και νομίζω ότι δεν έχει νόημα να πούμε παραπάνω. Ήταν μία πράξη, η οποία θα κριθεί από τους ιστορικούς. Και βέβαια που κατοχύρωνε τα δικαιώματα σε ελληνικό έδαφος. Το αυτονόητο κάναμε».

– Πώς ζούσατε εσείς εκείνες τις δραματικές ημέρες;

«Όπως κάθε μέρα. Για εμάς δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό».

– Νιώσατε ποτέ υπεύθυνος για τη δημιουργία διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών;

«Όχι, αυτά είναι αστεία πράγματα. Αυτές είναι θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Των ανθρώπων που θα έπρεπε να χειρίζονται καλύτερα τα εθνικά θέματα και που προσπάθησαν να βρουν ένα εξιλαστήριο θύμα αλλά δυστυχώς δεν τους έκαψε το θέμα. Ας απολογηθούν απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ιστορία το τότε υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση».

– Εκείνη την περίοδο τι ακούγατε για την πτώση του ελικοπτέρου;
«Δε θα απαντήσω σχετικά».

– Ούτε στο ότι ο κ. Πάγκαλος, σύμφωνα με τον τότε ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, τον είχε ενθαρρύνει να πει ότι «την πήρε τη σημαία το κύμα και ο άνεμος»;
«Δε νομίζω ότι πρέπει να πω κάτι άλλο».

– Σήμερα συνεχίζονται οι παραβιάσεις;
«Είναι όπως κάθε μέρα. Τα ξέρετε καλύτερα από εμένα».