Στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα είναι αφιερωμένο το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2012), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Σερζ Λοζίκ, αγαπημένος φίλος με τον αδικοχαμένο έλληνα σκηνοθέτη.

Την ίδια ώρα συγκλονισμένος βρίσκεται ο καλλιτεχνικός κόσμος στον Καναδά από τον ξαφνικό θάνατο του διεθνώς αναγνωρισμένου έλληνα σκηνοθέτη, καθώς ο εκλιπών ήταν συχνά καλεσμένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ.

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ, ο οποίος συζητούσε μια συμπαραγωγή με τον μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη στο εγγύς μέλλον, δήλωσε:

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ένας σκηνοθέτης-ορόσημο, όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά για όλους τους σκηνοθέτες και δημιουργούς όλου του κόσμου. Ενώ εμπνεόταν από θέματα σύγχρονα και αρχαία, η αισθητική του ήταν μοναδική και δεν έκανε κανένα συμβιβασμό με τον εμπορικό κινηματογράφο. Ο Τεό ήταν πιστός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ και υπήρξε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του το 2005. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όσους αγαπούσε».

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παραβρέθηκε στο Μόντρεαλ, όπου προβλήθηκε ένα αφιέρωμα στις ταινίες του, σε συνεργασία της Σινεματέκ Κεμπεκουάζ με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ.