Μάγεψε με τη μουσική του, συγκίνησε με την κατάθεση της ψυχής του, προκάλεσε τον θαυμασμό με το ταλέντο του, ο Μίκης Θεοδωράκης που το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στο πατρικό του σπίτι στο Γαλατά Χανίων. Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη Στην είσοδο του σπιτιού τον περίμεναν φίλοι και συγχωριανοί που έσπευσαν να τον καλωσορίσουν, να του σφίξουν το χέρι και να του πουν κάποια από τα «μαντάτα» του χωριού. Ο διεθνής Μίκης φανερά συγκινημένος και ευχαριστημένος με το συναπάντημα, ανταποκρίθηκε στο καλωσόρισμα ενώ λίγη ώρα αργότερα «φίλεψε» τους αγαπημένους του που συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του, με ένα τρόπο που μόνο ο «επαναστάτης και μουσικός» γνωρίζει.

Εκεί, σε δωμάτιο του πατρικού του σπιτιού,  το μουσικό σύνολο Vamos ensemble, εκτέλεσε ένα ανέκδοτο έργο, μουσικής δωματίου, διάρκειας 8 λεπτών, το οποίο ο μεγάλος καλλιτέχνης συνέθεσε όταν ήταν μόλις 20 ετών. Ο απρόβλεπτος Μίκης, μετά την ολοκλήρωση της μουσικής ερμηνείας του κονσέρτου, ζήτησε και πήρε το λόγο για να εξηγήσει όπως είπε κάτω από ποιο ψυχικό βάρος συνέθεσε τη μουσική του ενώ ζήτησε από τους μουσικούς να επαναλάβουν το δεύτερο μέρος. Ο ίδιος, μεταφέρθηκε μπροστά από την «ορχήστρα» και με τις μεγάλες του παλάμες να κινούνται σαν φτερούγες, έδινε τον ρυθμό και απολάμβανε φανερά συγκινημένος και εκστασιασμένος τη μουσική. Όπως είπε, όταν ήταν 20 χρονών, ήταν πολύ ερωτευμένος με την Μυρτώ όμως εκείνη, ούσα φοιτήτρια ιατρικής διάβαζε πολύ και δεν μπορούσε να τον συναντά κάθε μέρα. Ο ίδιος, όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν του έλεγε όχι, του κόβονταν η αναπνοή, έπεφτε σε βαθιά απελπισία και οδηγούνταν έξω από το σπίτι της, να κοιμάται στο δρόμο, απέναντι από την κάμαρά της. Το έργο, το έγραψε ενώ είχε ένα χρόνο σχέση με τη Μυρτώ και το ονόμασε «Στροφή», ένα σημείο στη Νέα Σμυρνη στο οποίο έδινε ραντεβού με την αγαπημένη του. Η «Στροφή» αποδίδει όλη την εναλλαγή των συναισθημάτων εκείνης της περιόδου,  όλη την απαντοχή, τη λύτρωση, την αγάπη και τη διαμαρτυρία, τα οποία θυμήθηκε σήμερα από τα Χανιά και τα μοιράστηκε με αγαπημένα του πρόσωπα. Ο έρωτας αυτός όπως είπε ο Μίκης ήταν καταλυτικός για τη ζωή του και με γλυκύτητα παραδέχτηκε ότι με τη Μυρτώ είναι ακόμα ερωτευμένος (και παντρεμένος από το 1953) ενώ πρόσθεσε ότι όταν μεταβεί στην Αθήνα θα της μεταφέρει αυτά που διαδραματίστηκαν στο πατρικό του σπίτι. Απολαύστε τον Μίκη Θεοδωράκη, σε ρόλο «μαέστρου» για μουσική δωματίου, στον καταλληλότερο ίσως χώρο που θα μπορούσε να «φιλοξενήσει» αυτό το έργο.

Ακούστε το Μίκη Θεοδωράκη να αφηγείται πώς εμπνεύστηκε το έργο και τον έρωτά του για την Μυρτώ, 76 χρόνια μετά.

Ακούστε εδώ όλη την εκτέλεση του κουαρτέτου, αριθμός ένα, διάρκειας οκτώ λεπτών από το μουσικό σύνολο Vamos.

Νωρίτερα και πριν αρχίσει η αριστουργηματική εκτέλεση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δώρισε στο μουσικό σύνολο Vamos και τον τον Κώστα Κεχράκο το έργο του «Petite Suite» που έγραψε το 1947 και το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ αργότερα ευχήθηκε η πρώτη εκτέλεσή του να γίνει, στον ίδιο χώρο, στον πατρικό του σπίτι στο Γαλατά.

Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr