Απαραίτητη προϋπόθεση για μια αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας χαρακτήρισε την ενίσχυση της διαφάνειας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ζητώντας αποτελεσματικούς ελέγχους σε όλες τις βαθμίδες της κρατικής διοίκησης.

Μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιεί σήμερα το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην προοπτική ίδρυσης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα, όπως αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του αυτοδιοικητικού φορέα, μεγιστοποίηση της οικονομίας πόρων, επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του φορέα, αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους κά.

Επισήμανε όμως, ότι προκειμένου οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους να έχουν αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία, απαιτείται μεταξύ άλλων, εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών, με την αναφορά τους απευθείας στο μέγιστο επίπεδο διοίκησης κά.