Με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο», πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου καθαρισμός και περισυλλογή σκουπιδιών, γύρω από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη δράση έλαβαν μέρος εθελοντές/μέλη της «Συνύπαρξης», φοιτητές από το θερινό τμήμα του Πανεπιστημίου Lewis and Clark, στο Όρεγκον των ΗΠΑ και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από αφρικανικές χώρες (Καμερούν, Νιγηρία, Κονγκό, Αιθιοπία, Ερυθραία κ.α.).

Πάντως, όπως τονίζεται, τα σκουπίδια είναι τόσα πολλά που θα χρειαστούν κι άλλες παρόμοιες εξορμήσεις, αν και δεκάδες μεγάλοι σάκοι σκουπιδιών (μαύρου χρώματος με σκουπίδια γενικώς και πράσινου με ανακυκλώσιμα αντικείμενα) συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν προς αποκομιδή από τον δήμο Λέσβου.

Ιδιαίτερα, επισημαίνεται προς τις Αρχές η ανάγκη να καθαριστεί με μηχανήματα το ρέμα μπροστά από τον καταυλισμό της Μόριας, πριν αρχίσουν οι βροχές. Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, οι συσκευασίες (αλουμινίου ή πλαστικού) με τις οποίες διανέμεται το φαγητό στη Μόρια να συλλέγονται καθημερινά προς ανακύκλωση.