Στάση αναμονής τηρούν οι παράγοντες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει τον απόπλου των τουριστικών σκαφών, που έχουν προορισμό τα ελληνικά νησιά. Του Μαρίνου Γκασιάμη Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, δεν θα υπάρξει σοβαρή ζημιά για την οικονομία στην παρούσα φάση μιας και η τουριστική σεζόν επί της ουσίας έχει ολοκληρωθεί. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά πως σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ χθες υπήρξε κανονικά δρομολόγιο από την Αλικαρνασσό προς την Κάλυμνο, που εκτέλεσε το τουριστικό σκάφος «ΚΑRTEPE» . Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το kalymnos-news.gr, το εν λόγω σκάφος καθ’ όλη την θερινή περίοδο εκτελούσε το δρομολόγιο Bodrum-Κάλυμνος 2 φορές την εβδομάδα, Κυριακή και Πέμπτη και είναι προγραμματισμένο να συνεχίσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2017. Κατά μέσο όρο, σε κάθε ταξίδι του μεταφέρει 200 επιβάτες. Η εκδρομή είναι ημερήσια και το σκάφος αναχωρεί από Κάλυμνο για επιστροφή στην Τουρκία, στις 17:30 το απόγευμα. Καθ’ όλη τη θερινή περίοδο μετέφερε στην Κάλυμνο από Τουρκία, περισσότερους από 5.000 επιβάτες στην πλειοψηφία τους Τούρκους, αλλά και πολίτες της Ε.Ε. που παραθερίζουν στα τουρκικά παράλια. Η ιστοσελίδα καταλήγει δε επισημαίνοντας πως αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση των τουρκικών Αρχών, θα φέρει τα πάνω – κάτω στον τουρισμό από την Τουρκία και θα πλήξει καίρια τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το newsbeast.gr μίλησε σχετικά με τον αντιδήμαρχο Καλύμνου κ Σακελλάριο Τηλιακό, ο οποίος μας είπε τα εξής: «Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε και με Τουρκία, για τα ημερόπλοια, θα αποφασιστεί στις 12 Οκτωβρίου από το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας, εάν θα σταματήσουν ή όχι, οπότε ακόμα δεν έχει εκδοθεί κάποια εγκύκλιο ή διαταγή που να τους απαγορεύει την προσέγγιση των ημεροπλοίων προς τα ελληνικά νησιά και την Κάλυμνο. Στις 12 Οκτώβρη θα συνεδριάσει το υπουργείο Μεταφορών τους για να λάβει την σχετική απόφαση, αν τελικά θα επεκταθεί το μέτρο και στα ημερόπλοια. Επί της ουσία αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απαγόρευση για τα ημερόπλοια. Η απόφαση που υπάρχει, από όσο γνωρίζω ισχύει για τα επαγγελματικά θαλαμηγά. Τα τουριστικά. Είναι τέλος σεζόν τώρα και δεν νομίζω πως θα έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο (στην οικονομία της Καλύμνου), τουλάχιστον από όσα βλέπουμε από τις αφίξεις που έχουμε. Το μέτρο αυτό το πήρανε πριν καμιά εβδομάδα οπότε η σεζόν, τουλάχιστον για εμάς εδώ στην Κάλυμνο, είχε κλείσει. Δεν ξέρω τώρα αν είχε αντίκτυπο για την Κω μιας και έχει μεγαλύτερη κίνηση. Εμείς σαν Κάλυμνο δεν έχουμε πρόβλημα». Από πλευράς ελληνικής πολιτείας μέχρι στιγμής υπάρχει η ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αναφέρει συγκεκριμένα πως:  Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων.

  • Το newsbeast.gr αφουγκράζεται τον παλμό της ελληνικής περιφέρειας και αναδεικνύει τα προβλήματά της. Επικοινωνήστε με email στο [email protected] με τη δημοσιογραφική μας ομάδα.