Δεκαπέντε ημέρες μετά τον αγιασμό ήρθαν τα «λουκέτα» για το 3ο γυμνάσιο και το 1ο, 2ο, και 3ο λύκειο Ρεθύμνου, τα οποία τελούν υπό κατάληψη σήμερα και αύριο, μαζί με το Πειραματικό Λύκειο, με τους μαθητές να ζητούν αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση των σχολικών τους μονάδων με σύγχρονα μέσα.

«Οι μαθητές δεν έχουν άδικο για τις προτάσεις τους ή ακόμα και τις απαιτήσεις τους, αλλά θεωρώ ότι ο χρόνος δεν ήταν ο κατάλληλος που επέλεξαν για τις καταλήψεις, όπως επίσης ότι όλα έγιναν χωρίς καμία ενημέρωση, οπότε ξαφνιαστήκαμε», ανέφερε στο Αθηναϊκο Πρακτορείο ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ταξάκης. Ο ίδιος θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στα υπό κατάληψη σχολεία μαζί με καθηγητές και μέλη του συλλόγου γονέων, ώστε να μιλήσει με τους μαθητές και να τους εξηγήσει τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να διορθωθούν όσα είναι εφικτό να διορθωθούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταξάκης, «όλοι βλέπουμε ότι κάποιες υποδομές είναι απαραίτητες, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα σχολεία πρέπει να ενισχυθούν με σύγχρονα μέσα, όλοι καταλαβαίνουμε τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, όταν λένε ότι χρειάζονται πιο ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης και επικοινωνίας με τους καθηγητές τους. Όμως, ο πολιτισμός επιβάλλει τον διάλογο και τη συνεννόηση. Λύσεις άμεσα, εδώ και τώρα δεν υπάρχουν. Η χώρα μας προσπαθεί, οι πολίτες προσπαθούν, πρέπει και οι μαθητές μας να προσπαθήσουν να συνεργαστούν με μας, που το μόνο σίγουρο είναι ότι επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για το καλό τους. Έχουν δίκιο, αλλά πάνω από όλα η σωστή ενημέρωση και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και κάθε μέρα προσπαθούμε για λύσεις».

Ανέφερε μάλιστα, ότι τρεις αναπληρωτές καθηγητές παραιτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες διότι δεν έβρισκαν σπίτι να νοικιάσουν, με αποτέλεσμα να έχουν δώσει μεγάλο ποσό για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. «Τα προβλήματα είναι πολλά και για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον κ. Γαβρόγλου, τον υπουργό, με τον οποίο συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, να έχουμε πιο στενή επικοινωνία για ενημέρωση, και όπως μας υποσχέθηκε, κάθε μήνα θα στέλνει σύμβουλο του υπουργείου για να καταγράφει τα προβλήματα και τα ζητούμενα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηρίζω αυτή την κίνηση ως μία πολύ σημαντική απόφαση του υπουργού, που αν γίνει πραγματικότητα τότε πολλά ζητήματα θα φτάνουν άμεσα στο υπουργείο και η λύσεις θα έρχονται γρηγορότερα. Αυτό θα το επικοινωνήσω και αύριο με τους μαθητές και θα τους καλέσω να πάψουν τις καταλήψεις δεδομένου ότι μπορούμε από κοινού να πράξουμε τα καλύτερα για τους ίδιους».