Μία φωτογραφία από την παραλία του Παλαιού Φαλήρου η οποία έδειχνε μία γυναίκα να είναι καλυμμένη με πετρέλαιο από τη μέση και κάτω είχε προκαλέσει οργή και ποικίλα σχόλια. Η συγκεκριμένη εικόνα είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου μιας και καταδείκνυε άλλη μία εκδοχή του μεγέθους της καταστροφής στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα.

Ο Βέλγος φωτογράφος Max Gyselinck είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και τώρα κλήθηκε να τοποθετηθεί εκ νέου δημόσια. Μετά από σχόλια που δημοσιεύθηκαν σε sites αλλά και στις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένης Αυλωνίτου τα οποία αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα της εικόνας η απάντηση του φωτορεπόρτερ ήταν οργισμένη και άμεση.

palaio faliro

Η κ. Αυλωνίτου είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή πως «γιατί οι Βέλγοι δεν ξέρουν από photoshop;», υπαινισσόμενη πως η φωτογραφία έχει επεξεργαστεί πριν δημοσιευθεί. Ο ίδιος ο φωτογράφος δεν άργησε να τοποθετηθεί μέσω του λογαριασμού του στο Facebook:

«Για να σταματήσουν οι φήμες, τα ανόητα και κακόβουλα σχόλια: Η φωτογραφία που τράβηξα στις 20 Σεπτεμβρίου στην παραλία Εδέμ στο Παλαιό Φάληρο αποτυπώνει μια θλιβερή πραγματικότητα και τίποτα περισσότερο.

Ως φωτορεπόρτερ εργάζομαι με μια συγκεκριμένη ηθική, μια ηθική που δεν θα μου επέτρεπε ποτέ να παρέμβω ψηφιακά (προσθέτοντας/αφαιρώντας στοιχεία προκειμένου να παραποιήσω την αλήθεια) σε μια φωτογραφία που τράβηξα, εκτός από μικρές προσαρμογές στη φωτεινότητα ή το κοντράστ.

Με το να εφαρμόζω αυτή την ηθική αυτό σημαίνει για μένα ότι προσπαθώ να παραμένω ουδέτερος όσον αφορά τα γεγονότα και να τα παρουσιάζω όπως είναι.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο εύκολο να επιτίθεσαι σε μια εικόνα από το να αναλαμβάνεις την ευθύνη για ένα καταστροφικό γεγονός που υποτιμήθηκε από τη στιγμή που εκδηλώθηκε.

Είναι αλήθεια επίσης ότι μια παραλία κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρα είναι ακόμα μολυσμένη και αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Είναι εξωφρενικό για μένα να βλέπω αυτούς τους τυχαίους πολιτικούς να συνεχίζουν να χάνουν χρόνο κατηγορώντας εμένα και να αμφισβητούν την ακρίβεια της φωτογραφίας μου αντί να λαμβάνουν άμεσα μέτρα που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν λάβει.

Θα παρακαλούσα όλους όσοι συναντούν τη φωτογραφία μου να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της καταστροφής και την πιθανή επίπτωση στο περιβάλλον και τους ανθρώπους αντί να σχολιάζουν την εμφάνιση της γυναίκας που απεικονίζεται στην φωτογραφία και να την προσβάλουν για την επιλογή της να κάνει μια βουτιά αντί να κάτσει στην παραλία καταλήγοντας με πίσσα στο μισό κορμί της».

palaio faliro3