Στους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης αναφέρθηκαν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, όπου έκαναν λόγο για ανάπτυξη με όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως, μεταξύ άλλων, επεσήμαναν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αναθεωρημένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί έργα και δεσμεύσεις 3 δισ. ευρώ. «Τα συγκεκριμένα χρήματα θα πάνε αποκλειστικά στον αγροτικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με το υπουργείο, ενώ έκανε γνωστό ότι σύντομα θα προχωρήσει η προκήρυξη μιας σειράς εγγειοβελτιωτικών έργων.

Από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης ο κ. Αποστόλου έστειλε το μήνυμα ότι οι πόροι για την αγροτική οικονομία θα καταλήγουν σε πραγματικούς αγρότες και σε νέους αγρότες. Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου οικονομίας για μια κοινωνική βιώσιμη και δίκαιη, όπως είπε, ανάπτυξη.

Υποστήριξε ότι ήδη υπάρχει βελτίωση στους βασικούς δείκτες της οικονομίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το βασικό στοίχημα είναι η βελτίωση των δεικτών να περάσει στην πραγματική οικονομία».

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση πόρων από το πακέτο του σχεδίου Γιούνκερ, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μια σειρά μεγάλων έργων, η δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και η δημιουργία ταμείων υποδομών, συμμετοχών και μικροπιστώσεων.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μέσα από δράσεις στην επένδυση και την έρευνα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αύξηση της εξωστρέφειας των εξαγωγών, αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ομιλία του σε πιστώσεις που έχουν διατεθεί μέσα από διάφορα προγράμματα για την Κρήτη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη 3 έργα ύψους 58 εκατ. ευρώ, έργα ύδρευσης ύψους 44 εκατ. ευρώ, έργο βελτίωσης του περιβάλλοντος, καθώς και έργα και δράσεις αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου κόστους 25 εκατ. ευρώ.

Στους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της Κρήτης με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη των υποδομών, στην ενέργεια, τις επενδύσεις για τον τουρισμό και την οργάνωση των εξαγωγών. Ακόμα επεσήμανε την ανάγκη της σύνδεσης του τουρισμού, του αγροτικού τομέα και του πολιτισμού.