Την άμεση υιοθέτηση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, λόγω του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε, ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, εκτός από τις οικολογικές συνέπειες δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφόρους κλάδους (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, ιχθυοκαλλιέργειες, αλιείς κ.α.) στην συγκεκριμένη περιοχή. Εάν, μάλιστα, συνυπολογιστεί ότι πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ύφεσης επί χρόνια γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εάν δεν υιοθετηθούν άμεσα μέτρα υποστήριξης τους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μαζικών λουκέτων, δεδομένης και της οικονομικής δυσχέρειας των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της ένδειας πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζει την ανάγκη για την αποκατάσταση ζημιών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό.

Για τον σκοπό αυτό η συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών σύμφωνα με το πλαίσιο ρυθμίσεων που εφαρμόστηκε σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών στο παρελθόν.

Αυτά είναι:

Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  1. Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για την καταγραφή των επιχειρήσεων που επηρεάζονται και την συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.
  2. Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί (πχ ιχθυοκαλλιέργειες, τουριστικές επιχειρήσεις).
  3. Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

  1. Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
  2. Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.
  3. Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018.
  4. Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

  1. Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)
  2. Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
  3. Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές (μέχρι τέλος του έτους)
  4. ‘Αμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

  1. Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους
  2. Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.
  3. Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).