Ιδιαίτερα θερμή ήταν η μέρα μέχρι στις τρεις το μεσημέρι στο Αιγαίο καθώς σημειώθηκαν δύο πολύ σκληρές αερομαχίες με οπλισμένα F-16 της Τουρκίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στην πρώτη περίπτωση ένα ζευγάρι οπλισμένων μαχητικών F-16 της Τουρκίας μπήκε σήμερα το πρωί στις 11:13, στο Αιγαίο, βόρεια της Λήμνου και βγήκαν αρχικά στις 11:16. Η συνέχεια όμως έδειξε πως οι Τούρκοι χειριστές ήταν αποφασισμένοι να προκαλέσουν και να παραμείνουν στην περιοχή. Έκαναν συνολικά πέντε επανεισόδους στο σημείο.

Τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν στην περιοχή τους κάλεσαν να αποχωρήσουν και όταν αυτοί δεν υπάκουσαν ξεκίνησε εμπλοκή. Τελικά τα μαχητικά αυτά αποχώρησαν στις 12:00 από το FIR Αθηνών. Ενώ συνέβαιναν όμως αυτά βόρεια της Λήμνου η Τουρκία έστειλε και δεύτερο ζευγάρι οπλισμένων F-16 που μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Λέσβου. Προκειμένου να προκαλέσουν τα ελληνικά μαχητικά μπήκαν και βγήκαν δύο φορές. Τα ελληνικά μαχητικά σήκωσαν το γάντι και ενεπλάκησαν με τα τουρκικά που αποχώρησαν τελικά στις 11:56.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Άγκυρα παρά το γεγονός πως έχει στραμμένο το «βλέμμα» της στο δημοψήφισμα των Κούρδων στις 25 Σεπτεμβρίου χθες προχώρησε σε 42 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με συνολικά 6 μαχητικά και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Σε ναυτικό επίπεδο η Άγκυρα με δύο NAVTEX για τις οποίες δεν έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει δέσμευσε δύο περιοχές για αύριο για την διενέργεια ναυτικών ασκήσεων.

rtre xart

Πάντως η Αθήνα τόσο λόγω των γεγονότων στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν όσο και λόγω του ότι πλησιάζουν οι ημερομηνίες για την διεξαγωγή της άσκησης «Παρμενίων» προχώρησε με σχετικές ΝΟΤΑΜ (A2309/17 και A2307/17) στην δέσμευση περιοχών σε Θράκη και Λήμνο για την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων που ξεκινούν από τις 25 Σεπτεμβρίου που συμπτωματικά είναι και η ημέρα του δημοψηφίσματος των Κούρδων.