Επιπτώσεις, άμεσες και μακροπρόθεσμες από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»  αναμένει ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Γιάννης Χατζηανέστης, ο οποίος μίλησε στον realfm .

«Το βασικό στοιχείο, το οποίο ακόμη δεν το ξέρουμε, είναι πόση ποσότητα έχει διαφύγει. Δηλαδή, ξέρουμε την ποσότητα που περιείχε το πλοίο, ξέρουμε ότι σφραγίστηκε μετά από κάποιες ημέρες, επομένως δεν ξέρουμε τη συνολική ποσότητα που έχει διαρρεύσει», τόνισε ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ. Και συμπλήρωσε:

«Εάν η ποσότητα είναι όλο το φορτίο του πλοίου, προφανώς, το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα υπάρχει έντονη επιβάρυνση. Εάν, όμως έχει σφραγιστεί εγκαίρως και η ποσότητα που έχει διαρρεύσει είναι σχετικά μικρή, όπως ακούω, το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο σοβαρό. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι διαδικασίες καθαρισμού και βέβαια εξαρτάται και από τις συνθήκες του καιρού αλλά και από άλλες ωκεανογραφικές παραμέτρους».

«Επιβάρυνση, οπωσδήποτε, υπάρχει. Υπάρχει άμεση επιβάρυνση στα σημεία που έχει πάει η πετρελαιοκηλίδα, που την βλέπουμε με το μάτι, και υπάρχει και μία μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επιβάρυνση, που θα γίνει αργότερα, εάν οι υδρογονάνθρακες πετρελαίου φτάσουν στο ίζημα. Αυτό θα το δούμε 100% μέσα από μετρήσεις που προγραμματίζουμε να ξεκινήσουμε την επόμενη εβδομάδα», επισήμανε.