Το δικό της μήνυμα έστειλε η Αθήνα στη διατηρούμενη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου με την πυραυλάκατο «Σιμιτζόπουλος» συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 06/17», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, από κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

IMG_1337 IMG_1339 IMG_1341 IMG_1343 IMG_1349 IMG_1371 IMG_3693 IMG_3705 IMG_1373

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στην ευρύτερη περιοχή που έλαβε χώρα η άσκηση, κινείται το σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας «Barbaros», για το οποίο η Άγκυρα με την παράνομη navtex 711/17, έχει δεσμεύσει περιοχή που εμπίπτει σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

xarths barbaros

Η Τουρκία, εμφανώς ενοχλημένη από την ελληνική παρουσία, εξέδωσε νέα Navtex με αριθμό 862/17 με την οποία επισημαίνει πως σήμερα πολεμικό της πλοίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

grd nh6c1dna