Στην Λέσβο βρέθηκε ο νέος πρέσβης της Γερμανίας Γιένς Πλάιτνερ προκειμένου να λάβει μια πρώτη εικόνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές υποδοχής προσφύγων.

Στην Μυτιλήνη ο πρεσβευτής είχε συναντήσεις με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης ο Γερμανός πρεσβευτής επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια, τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ ενώ θα έχει συναντήσεις με ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε προσφυγικά θέματα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ο Γερμανός πρεσβευτής ενημερώθηκε για το προσφυγικό. Η κ. Καλογήρου επανέλαβε στον κ. Πλάιτνερ την ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου, ώστε η εξέταση των αιτήσεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Δεδομένης της παρατηρήσιμης μεταβολής του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τον τελευταίο μήνα η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική», σημείωσε η κ. Καλογήρου.

Ο Γερμανός πρέσβης ενημερώθηκε επίσης από την περιφερειάρχη για τη φετινή τουριστική κίνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες προώθησης των υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων των νησιών στη γερμανική αγορά.

Τέλος, συζήτηση έγινε για θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου, όπως είναι η ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση των νησιών, το υψηλό μεταφορικό κόστος καθώς και η ανεργία, ιδίως των νέων.

Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος εξέθεσε στον κ. Πλάιτνερ τα ζητήματα που αφορούν τη Λέσβο, ανέλυσε όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών και δράσεων του Δήμου και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις εξαγωγές λεσβιακών προϊόντων στη Γερμανία. Ο κ. Γαληνός, για ακόμη μια φορά, τόνισε την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, επεσήμανε το ότι ο Δήμος αλλά και γενικότερα ο λεσβιακός λαός, χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τις κρίσεις που προέκυψαν ενώ, παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλά και σημαντικά έργα στο νησί.

Τόνισε ότι θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για στενότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των δεσμών του νησιού μας με τη Γερμανία, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και θα μεταφέρει θετικά μηνύματα στη χώρα του. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι μετά από πρόταση του Δημάρχου, δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων συναντήσεων με θέμα τον τουρισμό και τις επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι η Λέσβος είναι ένας ασφαλής και πανέμορφος προορισμός για την προσέλκυση τουρισμού όλο το χρόνο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γερμανός πρέσβης έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων επισήμων επισκεπτών του Δήμου Λέσβου: «Σε πολύ λίγα μέρη της Ευρώπης υπάρχει τόση ομορφιά τοπίου, τόση βαθύτητα ιστορίας και τόση ζεστασιά των ανθρώπων, όσο στη Λέσβο».