Τη γραμμή του ορίου του FIR Αθηνών, ανατολικά της Ρόδου, τέμνουν τα όρια περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία με σχετική Notam για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, αποκόπτοντας επί της ουσίας το Καστελόριζο για εννέα ολόκληρες ημέρες.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα, με τη Notam Α4287/17, η Άγκυρα ενημερώνει πως η πολεμική της αεροπορία θα διεξάγει ασκήσεις με πυρά στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Νταλαμάν.

skjtb2

Τα όρια όμως που έχει θέσει η τουρκική υπηρεσία περνούν και μέσα στο FIR Αθηνών.

skjtb

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία με παράτυπη Navtex έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου για ασκήσεις του πολεμικού της Ναυτικού από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Προφανώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άσκηση αυτής ήταν και η παράβαση που έκανε ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235, της Τουρκίας, που μπήκε στο FIR Αθηνών στην περιοχή της Ρόδου και βγήκε ανατολικά προς το FIR Λευκωσίας, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Πάντως η Τουρκία πέρα από την Αθήνα συνεχίζει και την πίεση προς τη Λευκωσία αφού για αύριο με τις Navtex 847/17 και 848/17, για τις οποίες δεν έχει δικαιοδοσία να εκδίδει ενημερώνει πως θα στείλει πολεμικά πλοία για ασκήσεις με πυρά και ρυμούλκηση υποβρύχιων συσκευών. Η περιοχή εμπίπτει και πάλι σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

uygfukuygfuk2