Ο φόβος της τρομοκρατίας έχει ρίξει το πέπλο της πάνω από την Ευρώπη και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχει σημάνει συναγερμός.

Μετά την τελευταία επίθεση στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη, που έκοψε το νήμα της ζωής 16 ανθρώπων, ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα με διπλή υπηκοότητα, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται περισσότερο ακόμα και στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του πριν λίγες μέρες στην ΕΡΤ, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας». Χαρακτήρισε τη χώρα μας «πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ηρεμίας σε σχέση και με τον περίγυρό μας και όλη την Ευρώπη» αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η δράση κάποιου «μοναχικού λύκου».

Το έργο των Αρχών Ασφαλείας γίνεται ιδιαίτερο δύσκολο με τους μοναχικούς λύκους, που είναι υποστηρικτές των τζιχαντιστικών οργανώσεων και προβαίνουν σε μεμονωμένες τρομοκρατικές πράξεις. Συνήθως οι μοναχικοί λύκοι είναι δυσαρεστημένοι Μουσουλμάνοι, που ζουν σε χώρες που θα ήθελε να στοχεύσει το Ισλαμικό Κράτος. Αντί λοιπόν να στέλνει μαχητές στις χώρες που θέλει να επιτεθεί, το ΙΚ διοχετεύει την προπαγάνδα του και προσπαθεί να βρει πιθανούς τρομοκράτες που είναι στα όρια της ριζοσπαστικοποίησης και αποτελούν στην ουσία εύκολους στόχους.

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα την χειρότερη μαζική σφαγή στην ιστορία των ΗΠΑ όταν ο 29χρονος μοναχικός λύκος Ομάρ Σιντίκι Ματίν, μπήκε τον Ιούνιο του 2016 σε γκέι κλαμπ Pulse στο Ορλάντο και σκότωσε 50 άτομα. Ο 29χρονος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και πριν την επίθεση είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Υπό το φόβο των μοναχικών λύκων η Αστυνομία ενισχύει τις περιπολίες της κυρίως στις τουριστικές περιοχές, που σφύζουν από ζωή όπως στο Μοναστηράκι, στην Ερμού, στο Σύνταγμα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στου Φιλοπάππου. Οι αξιωματικοί, υπό τις οδηγίες της ηγεσίας του Σώματος, περιπολούν και παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Δεν λείπουν επίσης και ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά και τις τελευταίες επιθέσεις με τα οχήματα που έπεφταν πάνω σε πεζούς η Αστυνομία θέλει να υπάρχουν κολωνάκια σε πεζόδρομους και πλατείες για να μη συμβεί κάτι ανάλογο και στη χώρα μας.