Το ποσό των 13.556.148,362 ευρώ, εκτιμά πως θα εισπράξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την αξιοποίηση ακινήτων που παρέμεναν λίγο πολύ επί της ουσίας χωρίς χρήση. Την όλη διαδικασία ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η εν λόγω υπηρεσία γνωστοποίησε πως κατά το πρώτο πακέτο διαγωνισμών, το οποίο διενεργήθηκε τον Απρίλιο 2017, αναδείχθηκε πλειοδότης για το ακίνητο του πρώην Στρατοπέδου «Λιόση», ιδιοκτησίας Τ.ΕΘ.Α., με μηνιαίο μίσθωμα 3.400,00 ευρώ για εικοσιπέντε έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα εικοσιπέντε έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Το συνολικό οικονομικό όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως για εικοσιπέντε έτη θα είναι κατ’ ελάχιστον 1.152.322,54 ευρώ.

Επιπρόσθετα, για το ακίνητο του ισόγειου καταστήματος επί της οδού Σούτσου 40, αναδείχτηκε πλειοδότης μισθωτής με μηνιαίο μίσθωμα 6.700 ευρώ για δώδεκα έτη, με δυνατότητα παράτασης για δώδεκα έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως για δώδεκα έτη θα είναι κατ΄ ελάχιστον 1.019.673,24 ευρώ.

Στη συνέχεια, κατά το δεύτερο πακέτο διαγωνισμών, το οποίο διενεργήθηκε τον Αύγουστο 2017, αναδείχθηκε πλειοδότης για το ακίνητο επί της Οδού Θ. Πουλίδου 62, Καβάλα,  ιδιοκτησίας Τ.ΕΘ.Α., με μηνιαίο μίσθωμα 4.000,00 ευρώ για είκοσι έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Για τους πρώτους έξι μήνες της μισθώσεως προβλέπεται η καταβολή του 50% του μισθώματος. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως για είκοσι έτη θα είναι κατ’ ελάχιστον 1.034.922,962 ευρώ.

Επιπλέον, για το ακίνητο επί της Οδού Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα,  ιδιοκτησίας Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αναδείχθηκε πλειοδότης με μηνιαίο μίσθωμα 40.000,00 ευρώ για είκοσι έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Για τους πρώτους έξι μήνες της μισθώσεως προβλέπεται η καταβολή του 50% του μισθώματος. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως για είκοσι έτη θα είναι κατ΄ ελάχιστον 10.349.229,62 ευρώ.

Για τις 6 Σεπτεμβρίου 17 έχει ήδη προκηρυχθεί και θα διενεργηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΘΑ/ΥΠΑΑΠΕΔ, ο ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος που ευρίσκεται στην Οδό Κοτοπούλη 3, στην Αθήνα και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Πέρα από αυτά τα ακίνητα από τα οποία χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να εισπράττονται στο ΥΠΕΘΑ υπάρχουν σχέδια και για αξιοποίηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», των νησίδων Φλέβες και περιοχών της Αίγινας για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον.