Στην έγκριση του καλλιτεχνικού προγράμματος των «52ων Δημητρίων» προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 22 Οκτωβρίου, με ενδεικτικό προϋπολογισμό περίπου 256.000 ευρώ.

Το θέμα, που είχε καταψηφιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία με την παράταξη των «Εντάξει» και τον δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να ψηφίζουν λευκό.

Για «στείρα αντιπολίτευση» κατηγόρησε τον Σταύρο Καλαφάτη ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. «Το αποδείξατε περίτρανα στην προηγούμενη συνεδρίαση που δεν πέρασαν τα Δημήτρια. Εάν πραγματικά τα αγαπούσατε, είχατε μια μοναδική ευκαιρία να μας ξευτελίσετε. Να τα ψηφίσετε και να λέτε πως φέτος πέρασαν με τη δική σας ψήφο».

Ο κ.Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η εισήγηση των Δημητρίων «δεν πέρασε επειδή οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αδιαφόρησαν και δεν βρίσκονταν στην αίθουσα να την ψηφίσουν».

Επιπλέον, τόνισε πως «αυτοί που είναι αντίθετοι στο θεσμό, είναι οι ίδιοι οι σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι της διοικούσας παράταξης», αναφέροντας προς τον Γιάννη Μπουτάρη πως «έχετε μνήμη αλα καρτ. Ξεχάσατε και τι λέγατε και τι κάνατε όταν διοικούσαν άλλοι και ήσασταν αντιπολίτευση. Είστε εσείς αυτοί που απαρνηθήκατε την ονομασία Δημήτρια».

Απαντώντας ο δήμαρχος στον Σταύρο Καλαφάτη για το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια είπε: «Ντρέπεστε να πείτε το όνομα του Παπαγεωργόπουλου; Ο δήμος είχε καταντήσει ατζέντης μεγάλων ονομάτων. Δεν είναι τα Δημήτρια ούτε μπουζουξίδικα, ούτε ελαφρά μουσική».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, πρόσθεσε πως «θέση του δήμου από το 2011 είναι η γιορτή αυτή της πόλης να συνεχιστεί με άλλο στυλ και μειωμένο προϋπολογισμό», ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να γνωρίζουν οι πολίτες τη θέση των συμβούλων.

Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου, είπε πως η παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης «ψήφισε συνειδητά και δεν ακολουθεί στείρα αντιπολίτευση», ενώ ο Μάκης Στεργίου από την παράταξη «Συμμαχία των Πολιτών» υποστήριξε πως «το κόστος των Δημητρίων είναι ελάχιστο σε σχέση με το όφελος για την πόλη».