Με μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να είναι ετοιμοπόλεμα και τα 18 καναντέρ που τυπικώς διαθέτει σήμερα στον στόλο της η Πολεμική Αεροπορία, αποκαλύπτουν με παράπονο οι πλέον αρμόδιοι αξιωματικοί επιφορτισμένοι να χειρίζονται και να φροντίζουν ώστε να είναι επιχειρησιακά έτοιμα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η φωτιά στον Κάλαμο Αττικής ξέσπασε την Κυριακή 13 Αυγούστου. Ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών που επιχειρούσαν στην ανατολική Αττική δεν υπερέβη ποτέ τα τέσσερα αεροσκάφη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος». Κι αυτό διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα περισσότερα καναντέρ λόγω αιφνιδιαστικών ή παλιότερων βλαβών, εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών και υλικών που χρειάζονταν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και επειδή τα δύο άλλα ετοιμοπόλεμα CL-215 επιχειρούσαν σε Ζάκυνθο και Ηλεία.

«Ευτυχώς που Δευτέρα και Τρίτη στη φωτιά στον Κάλαμο πετούσε το ζευγάρι των CL-415», εξομολογείται αξιωματικός από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και προσθέτει: «Στο διήμερο, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη έβγαλαν μαζί πάνω από 20 ώρες πυρόσβεσης. Πετούσαν ασάλιωτα από το πρώτο φως της μέρας μέχρι το βράδυ και μαζί τους πετούσαν ένα ή δύο CL-15».

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την υποχώρηση των πύρινων μετώπων επιχειρήθηκε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και ένας σχεδιασμός των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση όσο γίνεται μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου.

«Με 15, το πολύ 20 εκατ. ευρώ μπορεί να αποκτηθούν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται και να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να γίνουν και τα 18 καναντέρ πλήρως επιχειρησιακά», είπε, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, τέτοιο κονδύλι δεν υπήρχε διαθέσιμο στον Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την αρχή της κρίσης, κυρίως όμως τα δύο τελευταία χρόνια, οι δαπάνες για συντήρηση μειώθηκαν και συρρικνώθηκε ο όγκος των υλικών που χρειάζονταν για την αποκατάσταση των βλαβών, εν μέρει και επειδή το 2015 και το 2016 ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν περιορισμένος και θεωρήθηκε ότι τα κονδύλια για την πυρόσβεση μπορούσαν να λιγοστέψουν. Επιπλέον, δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες «follow on support» για την προμήθεια ανταλλακτικών σε μακροχρόνιο ορίζοντα και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, κάτι που τελικά κοστίζει ακριβότερα και οδηγεί στα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας.

Αφού τα κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσαν ότι οι διαθεσιμότητες βρίσκονται στο ναδίρ, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων CL-215 -μαζί με υλικά και ανταλλακτικά- από την κυβέρνηση του Καναδά, εκτιμώμενου κόστους 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις προηγούμενες ημέρες προώθησε προς υπογραφή τη μελέτη αναγκαιότητας-σκοπιμότητας για την απόκτηση τεσσάρων μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών.