Μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook, στην οποία παρουσιάζεται ένας χάρτης της Ανατολικής Αττικής και η περιοχή την οποία κατέστρεψε η μεγάλη πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών, το Αστεροσκοπείο Αθηνών κάνει γνωστά πόσα στρώματα κάηκαν συνολικά. Όπως αναφέρεται, στη σχετική φωτογραφία με τίτλο «Πυρκαγιά του Καλάμου», η πύρινη λαίλαπα έκανε στάχτη παραπάνω από 39.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής γης.

Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση αναφέρεται με μονάδα μέτρησης τα εκτάρια, με ένα εκτάριο να ισούται με 10 στρέμματα.

alfknaste

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Σχετικά με αυτόν το χάρτη

Η ταχεία χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην περιοχή του Καλάμου προήλθε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS, με ημερομηνία λήψης 16.8/2017. Η χωρική ανάλυση των δεδομένων είναι 375 μέτρα.

Σχετικά με το γεγονός

Στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16:50 τοπική, το σύστημα FireHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε για πρώτη φορά την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου, του είδους της βλάστησης και της ποσότητας της καύσιμης ύλης, και του ανάγλυφου της περιοχής. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 15 Αυγούστου αργά το απόγευμα.

Επιπτώσεις

Συνολικά, κάηκαν 3,900 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης. Αναλυτικά στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζονται στον ένθετο πίνακα.

Κατηγορίες κάλυψης Γης -Καμμένη έκταση (εκτάρια)

Διακεκομένη αστική δόμηση: 10

Μη αρδεύσιμη αρόσιμη γη: 312

Σύνθετα συστήματα καλλιέργειας: 146

Γη που καλύπτεται κυρίως από τη γεωργία με σημαντικές εκτάσεις φυσικής βλάστησης: 829

Δάσος κωνοφόρων: 522

Σκληροφυλλική βλάστηση: 554

Μεταβατικές δασώδεις θαμνώδεις εκτάσεις: 1538

Σύνολο: 3.912