Σε επιφυλακή, παρά την ύφεση που σημειώθηκε από χθες το πρωί στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στον νομό, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και τυχόν επέκτασή τους μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία Μετά τον «μαύρο» Δεκαπενταύγουστο, η χθεσινή ημέρα έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας, καθώς το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το Περιστέρι, τη Ανάληψη και τη Δαφνιώτισσα του δήμου Ήλιδας, είχε τεθεί υπό έλεγχο και ο κίνδυνος επέκτασης προς την πλευρά της Οινόης είχε αποσοβηθεί. Βέβαια, δεν υπήρξε εφησυχασμός, το αντίθετο μάλιστα, αφού οι αναζωπυρώσεις δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο και η συνδρομή των εναέριων μέσων αποδείχθηκε σωτήρια, για να αποφευχθεί αυτό που συνέβη ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε αρχικά το μεσημέρι της Δευτέρας από την περιοχή Μπουμπούνα Κρυονερίου και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, απειλώντας τον οικισμό της Ανάληψης. Η εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη το πρωί της Τρίτης, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που είχαν κάνει οι πυροσβεστικές δυνάμεις. apntrfw1 Ωστόσο, το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση άλλαξε δραματικά, αφού η έλλειψη εναέριων μέσων είχε ως αποτέλεσμα να μην ελεγχθούν επαρκώς οι εστίες των αναζωπυρώσεων και σε συνδυασμό με την ένταση των ανέμων η πυρκαγιά εξελίχθηκε πολύ γρήγορα προς την τοπική κοινότητα της Δαφνιώτισσας και την τοπική κοινότητα του Περιστερίου.

Δεν έφυγαν από το χωριό οι κάτοικοι

Με δεδομένο ότι απειλήθηκε το χωριό Περιστέρι, προτάθηκε η εκκένωσή του, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από τους κατοίκους, οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν, για να περισώσουν τις περιουσίες και το χωριό τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των πυροσβεστών, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα τα οποία διέθεταν: γεωργικούς ελκυστήρες, βυτία, κλαδιά και ό,τι άλλο μπορούσαν, για να βοηθήσουν το έργο της κατάσβεσης. Τη νύχτα παρέμειναν ξάγρυπνοι και χθες το ξημέρωμα άρχισαν να ελπίζουν ότι ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Βοήθεια από αέρος…

Από νωρίς χθες το πρωί, η βοήθεια από τα εναέρια μέσα ήταν καταλυτική, καθώς επιχειρούσαν διαρκώς στην περιοχή ένα ελικόπτερο Ericsson και στη συνέχεια προστέθηκαν ένα ελικόπτερο Chinook και κατά διαστήματα επεχείρησαν ένα ρωσικό ελικόπτερο τύπου Κamov και ένα Canadair, βάζοντας «φρένο» στις αναζωπυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την περιοχή. apntrfw5 Παράλληλα, καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας επιχειρούσαν στην περιοχή και βρίσκονταν σε επιφυλακή 83 πυροσβέστες, 18 πυροσβεστικά οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κώστα Κυριακόπουλο, ενώ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο σημείο ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου, Ιωάννης Πετρούτσος, και ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας, Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, καθώς και πολλοί ακόμη αξιωματικοί. Πολλά από τα οχήματα στην περιοχή είναι και του δήμου Ήλιδας.

Έκτακτη σύσκεψη

Με δεδομένο ότι η κατάσταση ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ήταν πολύ δύσκολη, το βράδυ πραγματοποιήθηκε μία έκτακτη σύσκεψη στο Περιστέρι, παρουσία του υφυπουργού παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, της βουλευτού, Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, του περιφερειάρχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών, Κώστα Κυριακόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, του Δημάρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, αντιπερειφερειαρχών και αντιδημάρχων, όπου αποφασίστηκε το πλάνο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έτσι, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Χθες το πρωί ο κ. Χριστοδουλόπουλος είχε μία νέα μίνι σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής, καθώς έγινε αυτοψία σε όλα σημεία που είχε περάσει η πύρινη λαίλαπα. «Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Χριστοδουλόπουλος και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ευελπιστούμε ότι και με τα εναέρια μέσα που επιχειρούν και με τις ζώνες πυρόσβεσης που διαμορφώθηκαν, να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση. Ευτυχώς αναχαιτίσαμε το μέτωπο προς την Οινόη, γιατί θα συνέχιζε προς Κουτσοχέρα και θα βιώναμε πάλι την κατάσταση του 2007. Έχουν, βέβαια, καεί χιλιάδες στρέμματα αγροτικής έκτασης, έχουμε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έτσι, ώστε και οι πληγέντες να αποζημιωθούν και εμείς να κινηθούμε πιο γρήγορα για να προχωρήσουμε και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας». Παράλληλα, χθες ο δήμαρχος είχε επικοινωνία και με τη δασική υπηρεσία, προκειμένου να προχωρήσει η διαμόρφωση ζωνών προστασίας, ενώ ο κ. Χριστοδουλόπουλος δεν απέφυγε να επιρρίψει και ευθύνες για το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις που φθάνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για διανοίξεις δρόμων, έπρεπε να καταβάλλονται έγκαιρα και τα ποσά να είναι μεγαλύτερα, για να λαμβάνονται μέτρα, τα οποία θα είναι και αποτελεσματικά.

Μεγάλες ζημιές

Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στην περιοχή, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι η καμένη έκταση ξεπερνά τα 5000 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται σε λιοστάσια και αμπέλια, καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ κάηκε ολοσχερώς το πυροφυλάκειο στη θέση Αετοφωλιά Περιστερίου.

Συνεχίζεται η έρευνα

Στην περιοχή βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας (14/08) το τοπικό κλιμάκιο της ΔΑΕ από την Πάτρα και σε συνεργασία με το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για να εντοπιστούν τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σημειωτέον, η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από χωράφι στην θέση Μπουμπούνα Κρυονερίου και είναι βέβαιο ότι οι αρχικές εστίες ήταν δύο, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στα δύο άκρα του χωραφιού. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο φέρεται ότι καταγγέλθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, από κάτοικο του Περιστερίου, ότι εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε και ήταν εικασίες, καθώς οι «εκρήξεις» που ακούγονταν από τις σπίθες που πετάγονταν, έκαναν κάποιους να πιστέψουν ότι υπήρχε κάποιος μηχανισμός. Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση. Περισσότερες ειδήσεις από την Ηλεία στο patrisnews.com