Περισσότερους από τρεις χιλιάδες ελέγχους διενήργησε η δημοτική αστυνομία της Αθήνας το πρώτο εξάμηνο του έτους για την παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου, την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας και την ηχορύπανση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2017 διενεργήθηκαν 3.314  έλεγχοι, οι 2.491 αφορούσαν παράνομα τραπεζοκαθίσματα σε καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία κ.ά. Σε 43 περιπτώσεις οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε επιχείρηση απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων και άλλων αντικειμένων που ήταν τοποθετημένα παρανόμως στο δημόσιο χώρο.

Επίσης, διενεργήθηκαν 517 έλεγχοι σε περίπτερα, 111 σε εμπορικά καταστήματα, ενώ ελέγχθηκαν 570 καταστήματα για παράνομες διαφημιστικές επιγραφές. Παράλληλα η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας διενήργησε 237 ηχομετρήσεις σε μπαρ και χώρους διασκέδασης. Ενδεικτικά κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ηχομέτρησης σε 97 κέντρα διασκέδασης και σε 79 από αυτά κινήθηκαν οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες ποινικές κυρώσεις.

Η Δημοτική Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα ύψους 57.710 ευρώ για 178 παραβάσεις σε ζητήματα καθαριότητας (το 52% εξ αυτών για παρεμπόδιση αποκομιδής, το 29% για εγκαταλελειμμένο όχημα, το 8%για παράνομη αφισοκόλληση και φέιγ βολάν, το 5%για απορρίμματα εκτός κάδου και το 8% για ογκώδη αντικείμενα), ενώ έκανε και 1.611 συστάσεις εφαρμογής του κανονισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για παράνομη αφισοκόλληση είναι 2.000 ευρώ, για ρίψη φέιγ βολάν 500 ευρώ, για παρεμπόδιση αποκομιδής σκουπιδιών με παρανόμως σταθμευμένο όχημα 100 ευρώ, για παράνομη απόθεση οικοδομικών υλικών 200 ευρώ, για τοποθέτηση απορριμμάτων εκτός κάδου 20 ευρώ και για εγκαταλελειμμένα ΙΧ  500 ευρώ.