Χωρίς προβλήματα και ενεργά μέτωπα συνεχίζονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής για να σβήσει και τις τελευταίες φλόγες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε ένα 24ωρο, συνολικά σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώθηκαν 49 πυρκαγιές οι οποίες, σχεδόν στο σύνολό τους, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά.

Το σοβαρότερο πρόβλημα το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά, όπου τη νύχτα απειλήθηκαν τα χωριά Λουρδάτα και Σιμωτάτα και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσής τους, καθώς οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών. Τις πρώτες πρωινές ώρες ωστόσο η κατάσταση βελτιώθηκε και αυτή την ώρα οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα.

Στο παρελθόν ανήκουν τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο και πλέον η κατάσταση έχει περάσει στην «επόμενη μέρα». Σε μία θλιβερή «επόμενη μέρα» καθώς οι πρώτες εικόνες έδειξαν και το μέγεθος της καταστροφής, με τις φλόγες να αφήνουν πίσω τους στάχτες και αποκαΐδια.

ssetoinfw8 ssetoinfw14 Στη βορειοανατολική Αττική, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πλέον δεν υπάρχει φλόγα, παρά μόνο μικρές εστίες που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες παραμένουν όλες στην περίμετρο και μέσα στα καμένα, έως ότου εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Παρότι, όμως, τα χειρότερα πέρασαν στον Κάλαμο, τη Ζάκυνθο, την Ηλεία και την Κεφαλονιά, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και δεν αποδεσμεύονται δυνάμεις, καθώς και σήμερα προβλέπεται για την Αττική πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί πως και σήμερα, σε έξι περιφέρειες της χώρας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία, πρόκειται για τις παρακάτω περιφέρειες:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος)

Από το πρωί διαβρέχει στα καμένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αριθμούν 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα εθελοντικά, 40 ΟΤΑ και Περιφέρειας, 100 στρατιώτες με τέσσερα μηχανήματα και άλλα 11 μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Η κατάσταση σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Χωρίς ενεργά μέτωπα είναι και οι πυρκαγιές στο Κρυόνερο Ηλείας και στην Ζάκυνθο, όπου και εκεί παραμένουν όλες οι δυνάμεις έως ότου τεθούν υπό πλήρη έλεγχο.

Στην Ηλεία επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 22 άτομα πεζοπόρα, ενώ στην Ζάκυνθο 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρα.