Με αγωνία περιμένουν οι κάτοικοι της Ηλείας τη συνδρομή εναέριων μέσων στη μεγάλη φωτιά που καίει από χθες στην Αμαλιάδα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να ελέγξουν την πυρκαγιά που χθες αναζωπυρώθηκε στην περιοχή της Ανάληψης και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Περιστέρι, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Τα μέτωπα ήταν κυρίως δύο, ένα ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι και το δεύτερο ανάμεσα στο Περιστέρι και την Οινόη.

Να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο επιχειρούν 42 πυροσβέστες και 12 άτομα πεζοπόρο με 20 οχήματα, υδροφόρες των δήμων και ερπυστριοφόρα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ένα μηχάνημα έργου. Με την ανατολή του ηλίου άρχισε ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προειδοποίησε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, πως «αν η φωτιά πάρει νέες διαστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2007, δηλαδή να εξαπλωθεί προς την Οινόη, να περάσει στην περιοχή Στρέφι και από εκεί να φθάσει στην Αρχαία Ολυμπία».

Εξακολουθεί να καίγεται και η Ζάκυνθος

Σε πύρινο κλοιό παραμένει, από την Παρασκευή, και η Ζάκυνθος. Το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται στο χωριό Κοιλιωνμένος, όπου οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια.

Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης ενώ με το που ξημέρωσε άρχισε τις ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Στο νησί έχει μεταβεί από το Σαββατοκύριακο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς πολλές φωτιές ξέσπασαν σε μικρό χρονικό διάστημα στο νησί και στις Βολίμες εκδηλώθηκαν τέσσερις εστίες μέσα σε περίπου μία ώρα, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.