Αισιοδοξία για τη νέα μέρα, σε ό,τι αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, γεννά η καλή εικόνα από όλα τα μέτωπα και η πτώση της έντασης των ανέμων, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πυροσβεστική παραμένει ωστόσο επιφυλακτική καθώς σήμερα αναμένονται άνεμοι έως και 7 μποφόρ.

Τη νύχτα υπήρξαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής που καίγονται από την Κυριακή, τον Κάλαμο και το Καπανδρίτι, ωστόσο, με βοήθεια τους ανέμους που είχαν κοπάσει, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δεν προκάλεσαν μεγαλύτερα προβλήματα. Ενεργό μέτωπο δεν φαίνεται, με το πρώτο φως της ημέρας, να υπάρχει, κι αυτό είναι που επιτρέπει αισιοδοξία. Παλεύοντας για ακόμα μια νύχτα με τη φωτιά, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι, και η κυκλοφορία των οχημάτων, που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε. Έτσι, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Ήδη αυτή την ώρα τα εναέρια μέσα, δύο αεροσκάφη καναντέρ και τρία ελικόπτερα, με τις ρίψεις νερού συνδράμουν καθοριστικά στην προσπάθεια να τεθεί η καταστροφική πυρκαγιά υπό έλεγχο. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό χθες, παρά την τεράστια κινητοποίηση σε προσωπικό και μέσα και την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν για τέταρτο 24ωρο σήμερα, οι πυροσβέστες.

«Θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί» δήλωνε στο ΑΜΠΕ λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιο εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα» είπε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση» τόνισε χθες η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν 210 πυροσβέστες και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα με 80 οχήματα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.