Με καμάρι για το μέλι της μπορεί πλέον να μιλάει η Αρναία Χαλκιδικής, έπειτα από νέα -και ακόμη πιο σημαντική- διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό.

Μετά την περσινή διάκρισή του με ένα βραβείο εξαιρετικής γεύσης («great taste award»), το μέλι του παραδοσιακού οικισμού βραβεύθηκε εκ νέου φέτος στη Μεγάλη Βρετανία από τον θεσμό «Great Taste» της διάσημης συντεχνίας «Guild of Fine Food», που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το φαγητό και το ποτό. Αυτήν τη φορά απέσπασε δύο «great taste awards», με το μέλι Αρναίας να συνθέτει πλέον γαστρονομική ταυτότητα (brand name).

Για να εξασφαλίσει τις νέες σημαντικές διακρίσεις, το μέλι Αρναίας επί 62 ημέρες… κονταροχτυπήθηκε με σκληρό ανταγωνισμό, αφού στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 12.366 προϊόντα από ολόκληρο τον κόσμο.

«Πάνω από 500 ειδικευμένοι κριτές και συντάκτες γαστρονομικών εκδόσεων επιδόθηκαν σε “τυφλές δοκιμές”, οι οποίες διήρκεσαν 62 ολόκληρες ημέρες -από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2017. Τα 165 από αυτά απέσπασαν τρία αστέρια -τη μεγαλύτερη διάκριση- τα 1.011 βραβεύθηκαν με δύο και τα 3.171 με ένα αστέρι», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο Δημήτρης Γεωργάκας, τοπικός παραγωγός και «υπεύθυνος» για τις διακρίσεις, σημείωσε: «Φέτος είμαι διπλά περήφανος, γιατί δεν επαναπαύθηκα στην περσινή πρωτιά αλλά εντατικοποίησα την προσπάθεια και πέτυχα μοναδική ποιότητα, δημιουργώντας παράλληλα νέα προϊόντα μελιού».

Σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς αναφορές που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διάκριση στον εν λόγω διαγωνισμό σημαίνει ότι το προϊόν που ξεχώρισε, διαφοροποιείται ποιοτικά από αντίστοιχα προϊόντα και διαθέτει μια αξιόπιστη σφραγίδα έγκρισης βασισμένη στην υπέροχη γεύση και όχι απλά στην εμπορία.

Γαστρονομικές «γλυκές» διαδρομές

Στο μεταξύ, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει δημιουργήσει «δίκτυο διαδρομών μελιού» στην περιοχή -από τα Βράσταμα μέχρι την Αρναία, την Ολυμπιάδα, το Στρατώνι, την Ιερισσό και την Ουρανούπολη, μέσω του οποίου ο επισκέπτης λαμβάνει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής του προϊόντος, δοκιμάζει τις ποικιλίες του τοπικού μελιού, παρακολουθεί τρόπους παραγωγής κεριού, ενημερώνεται για τη χρήση του στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική και συμμετέχει σε γαστρονομικά μαθήματα με επίκεντρο το μέλι.

Εκτός από το μέλι, στα γαστρονομικά μαθήματα παρουσιάζεται και η μουντοβίνα, η οποία παράγεται στην Αρναία, αποτελεί εξαιρετικό απόσταγμα μελιού και φυσικά προϊόν Π.Ο.Π.

«Το συγκεκριμένο γαστρο-τουριστικό πρόγραμμα αποτελεί επίσης μέρος του project με τίτλο “Τρία Πράσινα Βουνά”, το οποίο βραβεύθηκε από τα Tourism Awards 2016 με το χρυσό βραβείο ποιότητας στην κατηγορία “Αγροτουρισμός”, ενισχύοντας στην πράξη το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής και δημιουργώντας ένα από τα ελάχιστα κερδοφόρα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση.