Ελληνικά είναι τα περισσότερα φρέσκα ψάρια που φθάνουν στο τραπέζι μας όπως δείχνουν στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

Σύμφωνα με τον ΟΚΑΑ για το 2016, τα φρέσκα ψάρια που διακινήθηκαν στις 11 ιχθυόσκαλες ανά την Ελλάδα είναι: 62.740 τόνοι (93,50%) ψαριών αλιευμένα από τις ελληνικές θάλασσες, τα ψάρια που προέρχονται από θάλασσες χωρών-μελών της ΕΕ είναι 2.607 τόνοι (3,88%), ενώ τα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες φθάνουν τους 1.754 τόνους (2,61%). Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου «η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, και φυσικά στην αλιεία, η οποία καλύπτει τις ιδιαίτερα υψηλές (σε ποιότητα και ποσότητα) ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης και του τουρισμού σε φρέσκα αλιεύματα».

Σύμφωνα με την κ. Γεωργακάκου «για το έτος 2016, το 93,5% των διακινηθέντων ποσοτήτων νωπών αλιευμάτων στις ιχθυόσκαλες είναι ελληνικά συλλεκτικής αλιείας, ενώ το 4% είναι Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο το 2,5% είναι εισαγόμενα αλιεύματα Τρίτων Χωρών. Για το έτος 2015, τα αλιεύματα είναι 92% ελληνικά, 5,5% Ευρωπαϊκής Ένωσης και 2,5% εισαγόμενα Τρίτων Χωρών. Με βάση τα παραπάνω, οι Έλληνες καταναλωτές, εφόσον το επιλέξουν, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φρέσκο ελληνικό ψάρι».

Στις 11 ιχθυόσκαλες ανά την Ελλάδα, που διαχειρίζεται ο ΟΚΑΑ, διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των αλιευμάτων συλλεκτικής μέσης αλιείας, καθώς και μέρος των ιχθυοτροφικών, και των νωπών εισαγόμενων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΟΚΑΑ θεωρείται πρώτιστης σημασίας η διασφάλιση της αειφορίας και της βιωσιμότητας του ιχθυαποθέματος. «Παράλληλα, αναπτύσσοντας τις εγκαταστάσεις των ιχθυοσκαλών με έργα υποδομής και μηχανογραφικής υποστήριξης, ο ΟΚΑΑ στηρίζει τις επιχειρήσεις που στέκονται υπεύθυνα απέναντι στους καταναλωτές».