Μια τελευταία προσθήκη στη μακρά σεισμική ιστορία της περιοχής αποτελεί ο φονικός σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών που ταρακούνησε την Κω.

Δύο μέρες πριν από τον ισχυρό σεισμό στην Κω, ο γεωλόγος – ωκεανογράφος Ξενοφών Φανουρίου, κάτοικος του νησιού, είχε δημοσιεύσει σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ένα τμήμα της μελέτης του σχετικά με το σεισμικό ιστορικό της περιοχής. Ο ίδιος κάνει λόγο στα «Νέα» για μία μάλλον διαβολική σύμπτωση.

Ο κ. Φανουρίου συλλέγει τα τελευταία 20 χρόνια στοιχεία για τους σεισμούς στην Κω αλλά και την ευρύτερη περιοχή. «Στη νεότερη Ιστορία, ο μεγάλος σεισμός του 1933 είχε σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον τωρινό, μόνο που τότε υπήρχαν δεκάδες νεκροί και πολύ σοβαρές ζημιές. Έπειτα από εκείνη τη σεισμική δόνηση πραγματοποιήθηκε και το νέο οικοδομικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά είχε στόχο να προστατεύει το νησί από σεισμούς έως και 7 βαθμούς», εξηγεί στα «Νέα».

Η γεωλογική θέση της Κω την έχει φέρει πολλές φορές κοντά στο σεισμικό φαινόμενο, σύμφωνα με την έρευνά του. «Αιτία, δε, των συχνών σεισμών στην περιοχή μας είναι η σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών της Αφρικής με εκείνη του Αιγαίου. Ένα γνωστό σεισμογόνο ρήγμα της Κω είναι και εκείνο που ξεκινά από την Τουρκία, περνά από τον Άγιο Φωκά, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος της Κέφαλου και χάνεται ανοιχτά στη θάλασσα. Το ρήγμα είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα της Ελλάδας και έχει προκαλέσει στο νησί μεγάλους σεισμούς αλλά και τσουνάμι και φυσικά δεν είναι το μοναδικό στα Δωδεκάνησα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια ο Ξενοφών Φανουρίου, ο πρώτος καταγραμμένος σεισμός στην Κω σημειώθηκε τον 6ο ή 5ο αιώνα π.X. «Περί το 411 π.Χ. η Κως είχε γκρεμιστεί συθέμελα από έναν άλλο ισχυρό σεισμό. Όπως γράφει ο Θουκυδίδης, οι κάτοικοι της Κω είχαν καταφύγει στα βουνά». Επόμενοι σεισμοί, για τους οποίους υπάρχουν ιστορικές αναφορές, είναι οι δύο καταστροφικοί σεισμοί που σημειώθηκαν το 27 π.Χ. και το 142 µ.Χ., καταφέρνοντας ισχυρά πλήγματα στο νησί με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών σημειώθηκε το 556 μ.Χ. με επίκεντρο την περιοχή του Αγίου Φωκά και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την Κω. Τότε ισοπεδώθηκε το Ασκληπιείο που είχε οικοδομηθεί το 400 π.Χ., αλλά είχαμε επιπλέον την καταστροφική δράση ενός τσουνάμι, που προκάλεσε εκείνο το σεισμικό γεγονός.

Ολόκληρο το άρθρο θα το βρείτε στα «Νέα Σαββατοκύριακο»