Στο λιμάνι της Κω εντοπίζονται εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα μετά το χτύπημα του σεισμού. Η πρώτη εικόνα δείχνει πως μεγάλο μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.

Ο Καθηγητής Ακτομηχανικής και Λιμενικών Έργων, πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρώην γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι μπορεί ακόμη και άμεσα να λειτουργήσει το λιμάνι.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει δύτες να κάνουν κατάδυση για να υπάρξει εκτίμηση της ζημιάς. Όπως τόνισε ο πρώτος κίνδυνος είναι οι ισχυρές πιέσεις που ασκούν τα πλοία στη «δέστρα» οπότε και μπορεί να αποκολληθεί ένα κομμάτι και ο δεύτερος κίνδυνος είναι ένας μεγάλος μετασεισμός.

Σημειώνεται πως δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, τόνισε στοΑθηναίκό Πρακτορείο ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Πρόσθεσε ότι από την πρώτη εικόνα το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.

«Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοϊας» ανέφερε.

Aπό τα ξημερώματα βρίσκονται επίσης στην Κω 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα.