Κίνητρο απόδοσης προς τους υπαλλήλους που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να απασχοληθούν, μετά το ωράριό τους, για την έκδοση εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων θα δοθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Ο κ. Μπακαλέξης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για γρηγορόσημο λέγοντας ότι «είναι μία πρωτοβουλία που την ξεκίνησε η κυβέρνηση, την σχεδιάζουμε και θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε εκκαθαρίσει 110.000 με 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι σε εκκρεμότητα», επαναλαμβάνοντας ότι είναι κίνητρο απόδοσης, δεν είναι γρηγορόσημο με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Μπακαλέξης σχολιάζει: «Πολλές φορές, στη διάρκεια της θητείας μου ως διοικητής του ΕΦΚΑ, έχω πει ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αρκεί, όμως, να είναι και καλόπιστη. Μέχρι σήμερα, μας κριτικάρουν ότι δεν θα επιτύχουμε το στόχο να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις. Σήμερα, είδαμε αυτό το πρωτοσέλιδο. Θεωρώ το γρηγορόσημο προσβλητικό για το σύνολο των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. Το μόνο που αποδεικνύει, είναι την κακοπιστία αυτών που το σκέφτηκαν». Τονίζει δε ότι είναι ένα σύνθετο έργο. «Αφορά πολλά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί να δηλώσουν ποιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Διαδικαστικά θα πρέπει να εγκριθεί από το ΔΣ. Είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε ακόμη ποιο θα είναι το ύψος του ποσού. Ωστόσο, διευκρινίζω ότι πρόκειται για κίνητρο στους υπαλλήλους για απασχόληση εκτός του ωραρίου και στόχος είναι να απορροφηθεί η πρόσθετη επιχορήγηση που έχει δοθεί, για να εκδοθούν οι συντάξεις» προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαβεβαίωσε πρόσφατα με σχετική ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας ότι στόχος παραμένει ο κύριος όγκος τους να εκκαθαριστεί έως το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών, σημειώνει: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που παραποιούν την αλήθεια για το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και για τη χρηματοδότησή τους», το υπουργείο υπογραμμίζει τα εξής: «Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 28ης Ιουνίου 2017, που υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αυξάνεται η έκτακτη επιχορήγηση που διατίθεται από το δανειακό πρόγραμμα για το σκοπό αυτό. Στα 860 εκατ. ευρώ, που είχαν αρχικά προβλεφθεί, προστίθενται 325 εκατ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, επεκτείνεται, από τις 31/10/2017 στις 30/06/2018, ο χρόνος που αυτά τα χρήματα είναι διαθέσιμα για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ο χρόνος που τα επιπλέον χρήματα είναι διαθέσιμα δεν σημαίνει και παράταση του χρονοδιαγράμματος για την εκκαθάριση των συντάξεων. Επίσης, δεν σημαίνει απώλεια χρημάτων και επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό. Τα κόμματα που ευθύνονται για την τεράστια συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων στα ασφαλιστικά Ταμεία και είχαν βάλει σε τροχιά χρεοκοπίας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι πρόκληση να μιλούν για «ανικανότητα και αδράνεια»».